Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis aprobarea normei privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondurilor de pensii facultativ (pilonul III), potrivit unui anunt al arbitrului pietei.
Astfel, pentru a se evita interpretarile gresite au fost definite concepte si notiuni clare in materia operatiunilor de incasari si plati la nivelul fondului de pensii. Prezenta norma va fi, potrivit comunicatului Comisiei, aplicata de catre fondurile de pensii, administratorii si depozitarii existenti pe pilonul III.

Prevederile noului act normativ aduc clarificari privind metodologia operatiunilor de incasari si plati efectuate prin conturile bancare ale fondurilor de pensii facultative. Clarificarile vizeaza operatiunile privind viramentele contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii facultative, operatiunile privind decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare, dai si cele privind transferul activelor participantilor intre fondurile de pensii facultative.

De asemenea, norma aprobata aduce clarificari si in legatura cu operatiunile privind plata contravalorii activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate, deces si in caz de deschidere a dreptului acestuia la pensie si nu in ultimul rand operatiunile privind stingerea obligatiilor fondului de pensii facultative.

Totodata, norma detaliaza, in capitole distincte, metodologia operatiunilor de incasari si plati efectuate prin cele patru categorii de conturi ale fondurilor de pensii: contul colector, contul operational, contul de transfer sau contul DIP (contul pentru plata contravalorii activelor personale ale participantilor fondului de pensii in caz de deces, invaliditate si deschiderea dreptului la pensie).

Proiectul de norma a fost publicat pe site-ul CSSPP, in dezbatere publica in perioada 21 iulie - 19 august 2009. O norma similara a fost adoptata de CSSPP, la finalul lunii septembrie, privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondurilor de pensii administrat privat – Pilon II.

Norma privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondului de pensii facultative elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul Comisiei.

Toate celelalte acte individuale ale CSSPP adoptate astazi vor fi publicate si detaliate in Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 noiembrie 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Poate da faliment un fond de pensii private din Romania?