Profitul operational al Bancii Transilvania inainte de provizionare a crescut cu 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 228 milioane lei, la 418 milioane lei (98,89 milioane euro). Veniturile operationale ale institutiei de credit au fost la finalul trimestrului al treilea din acest an de 930 milioane lei, mai mari cu 23% fata de perioada similara din 2008, pe fondul operatiunilor financiare si a castigurilor din dobanzi.

Totusi, provizioanele au continuat sa erodeze profitul institutiei de credit si in trimestrul al treilea din 2009. Dupa provizionare, profitul brut operational al Bancii Transilvania a fost de 73,08 milioane lei (17,28 milioane euro), din care 13,78 milioane lei reprezinta castigul obtinut din vanzarea participatiei la BT Aegon.

Activele bilantiere ale Bancii Transilvania au ajuns la 18,246 miliarde lei, la finalul lunii septembrie, in crestere cu 7% fata de finalul anului 2008.

Volumul total al creditelor acordate da Banca Transilvania a crescut la 11,659 miliarde lei, 57,53% din aceasta valoare reprezentand imprumuturi acordate companiilor, iar 42,47% credite pentru persoane fizice. Portofoliul de credite al bancii este preponderent in lei, cu o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari.

“La 30 septembrie 2009, profitul operational a crescut cu 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ne-am focusat in aceste 9 luni pe eficienta si pe prudenta. Toate eforturile noastre se indreapta catre realizarea obiectivelor pe care ni le-am asumat pentru acest an, inclusiv nivelul de profit brut estimat, in conditiile in care trimestrul urmator nu se arata a fi mai usor decat acesta, din punctul de vedere al mediului de afaceri”, a declarat Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Totusi, soldul provizioanelor la credite constituite de banca a crescut cu 151% in primele 9 luni ale acestui an, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual. Costul net al riscului de credit a ajuns la 358 milioane lei, la 30 septembrie 2009, iar creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 3,95% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Agricover Credit se imprumuta pentru finantarea agriculturilor