Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa atraga in luna noiembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, cu 137% mai mult decat a atras in octombrie.
In octombrie, Ministerul de Finante a atras aproape 2,53 miliarde lei prin titluri de stat, desi isi propusese initial sa atraga 6 miliarde lei.

Prima licitatie de luna viitoare va fi organizata pe 2 noiembrie, cand Finantele vor emite certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 6 luni, de 1,2 miliarde lei. Pe 5 noiembrie, MFP vrea sa plaseze obligatiuni de stat pe 5 ani, de 950 milioane lei, informeaza NewsIn.

Pe 9 noiembrie, ministerul vrea sa atraga 1,2 miliard lei prin certificate de trezorerie cu maturitate la 12 luni, iar pe 16 noiembrie, Finantele vor emite titluri de stat scadente la 6 luni de 800 milioane lei.

A cincea licitatie din noiembrie va avea loc pe 19 ale lunii, cand MFP intentioneaza sa plaseze 850 milioane lei prin obligatiuni pe 3 ani, iar ultima licitatie pentru titluri de stat din luna viitoare ar urma sa aiba loc pe 23 noiembrie, cand MFP va emite certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la 12 luni de 1 miliard lei.

In acest an, Finantele au emis in total titluri de stat in lei de aproape 60 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

In august, MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an, la putin timp dupa ce au obtinut de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro.
In plus, Finantele si-au propus sa emita euroobligatiuni cu valoare indicativa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 25,56 miliarde lei, echivalent cu 5,14% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din produsul intern brut (PIB) (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri