Contrar tendintelor din sistem, RBS a majorat dobanzile la depozite cu aproape 3 p.p.

RBS Romania, sucursala locala a grupului Royal Bank of Scotland, a majorat, la inceputul acestei luni, dobanzile la depozitele in lei si in euro constituite de persoanele fizice cu pana la 1,05 puncte procentuale (p.p.) la plasamentele in lei si cu pana la 2,95 p.p. pentru cele in euro, contrar trendului de reducere a dobanzilor pasive din sistemul bancar autohton.
Desi reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca dobanzile la depozite trebuie sa se reduca, pentru a putea permite micsorarea celor aferente creditelor, RBS a decis in luna noiembrie sa majoreze semnificativ dobanzile la depozitele in lei sau euro realizate de persoanele fizice.

Miscarea RBS este in sens opus decat a celorlalte banci din sistem, care in ultimele luni au operat reduceri succesive ale dobanzilor platite la depozite, urmand trendul dat de BNR prin diminuarea dobanzii de politica monetara.

Astfel, RBS plateste, in prezent, o dobanda de 10,25% pe an pentru depozitele in lei la termen de trei luni, aceasta fiind cu 1,05 puncte procentuale mai ridicata decat cea oferita de banca in octombrie. La depozitele in lei pe termen de o luna dobanda este de 10% (plus 0,9 puncte procentuale), iar la cele pe o perioada de 6 sau 12 luni se situeaza la 9,5% (plus 0,3, respectiv plus 0,2 puncte procentuale).

Suma minima pentru deschiderea unui depozit in lei la RBS este de 1.500 de lei pentru populatie si de 25.000 de lei in cazul companiilor.

In cazul plasamentelor in euro pe termen de trei luni, RBS ofera acum o dobanda de 4,25% pe an, in crestere cu 2,95 puncte procentuale fata de cea oferita in luna octombrie. La depozitele in euro pe termen de o luna dobanda este de 4% (plus 2,8 puncte procentuale), iar la cele pe o perioada de 6 sau 12 luni se situeaza la 3,5% (plus 2,2, respectiv plus 2,1 puncte procentuale).

Pentru a deschide un depozit la termen in euro la RBS populatia trebuie sa plaseze minim 500 de euro, iar companiile minim 25.000 de euro.

In schimb, RBS a diminuat dobanzile platite pentru depozitele constituite de populatie in dolari la termen de 6 sau 12 luni cu 0,1 puncte procentuale, pana la 0,3%, respectiv 0,9% pe an.

RBS nu a operat in noiembrie nicio modificare la nivelul dobanzilor aferente depozitelor in lei sau valuta constituite de persoanele juridice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri