Sectorul financiar-bancar a dominat tranzactiile bursiere in ultima saptamana, detinand o pondere impresionanta, de 81,84 la suta din totalul schimburilor, pe fondul unei medii zilnice a valorii tranzactiilor foarte ridicata, de 431 de miliarde de lei pe sedinta, sunt de parere analistii unei companii de brokeraj. Cu toate ca au fost prezente doar trei din cinci sedinte bursiere, SIF-urile au acaparat circa 30 la suta din valoarea tranzactiilor pietei, iar cresterea saptamanala a lor a fost de peste 4,45 la suta.

Saptamana trecuta, valoarea totala tranzactionata a crescut usor fata de saptamana precedenta cu circa 5 la suta, pana la nivelul de 2.154 de miliarde de lei. Asta dupa ce in primele trei zile ale saptamanii trecute bursa a avut o continua scadere, dupa anunturile facute de unii reprezentanti ai Guvernului cu privire la impozitarea cu 10% a castigurilor obtinute prin tranzactii pe piata de capital.

Si suspendate, SIF-urile merg bine

Toti indicii bursei au scazut saptamana trecuta fata de precedenta, exceptia ramanand in continuare indicele BET-FI, care a avut o apreciere saptamanala pe fondul posibilei modificari a pragului maxim de detinere. Asta pentru ca SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) intrucat s-a decis modificarea sau eliminarea restrictiilor de detinere de 0,1% per actionar. Tranzactionarea SIF-urilor se va relua in sedinta de astazi. Dintre SIF-uri, cel mai cautat a ramas in continuare SIF 5 Oltenia, acesta fiind singurul care se tranzactioneaza inca sub valoarea unitara a activului net. In perioada analizata, au avut loc tranzactii speciale pe titlurile: Petrom (SNP), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Banca Transilvania (TLV) si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Valoarea totala a acestor tranzactii din piata deal a depasit 50,5 miliarde de lei si reprezinta peste 2,34 la suta din valoarea totala a bursei. Cele mai importante ca valoare (peste 33 de miliarde de lei) au fost cele opt milioane de titluri Petrom tranzactionate, o actiune fiind platita cu circa 4.200 de lei.

Potrivit brokerilor, saptamana curenta un numar de 36 de emitenti au suferit deprecieri, fata de doar 13 care s-au apreciat. In topul cresterilor se afla actiunile MJ Maillis (MJM), care au castigat 12,5 la suta, urmate de titlurile SIF 3 Transilvania (SIF3), aceasta avand o apreciere saptamanala de 8,72 la suta, si de SIF 2 Moldova (SIF 2), cu un plus de 5,88 la suta.
Cel mai mult au scazut actiunile Rafinariei Astra Romana Ploiesti (ASP), care au pierdut 28,45 la suta dupa ce rafinaria a anuntat sistarea productiei si intrarea in conservare.

Investitor misterios interesat de Petrotub

In timp ce, in urma cu o luna, valoarea unei actiuni Petrotub era de doar 29.000 de lei, aceasta a "explodat" la 55.000 de lei per actiune. Potrivit "Monitorului de Neamt", explicatia ar fi ca de aproximativ doua saptamani un investitor necunoscut cumpara cate 100.000 de actiuni Petrotub pe zi.
Surse din interiorul SC "Mittal Steel", citate de "Monitorul de Neamt", au declarat ca in spatele acestor tranzactii s-ar putea afla chiar patronul indian, care are interes sa cumpere pentru a acumula cat mai multe actiuni si sa detina mai mult de 70%, cat are in prezent.
Potrivit acelorasi surse, politica Grupului LNM este aceea de a inscrie firmele romanesti, pe care le detine, la Bursa de la Londra, pentru a le creste valoarea, unde se pot tranzactiona actiuni LNM in mod eficient.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri