Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in ultima sedinta din acest an, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8% si sa pastreze ratele actuale ale rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 15% pentru pasivele in lei si la 30% pentru cele in valuta.

Decizia bancii centrale a surprins analistii, care estimau o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in sedinta de astazi. De asemenea, banca centrala a sursprins si bancherii, care mizau pe o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii.

"Banca Nationala a decis sa pastreze nivelul dobanzii cheie si al rezervelor minime din cauza incertitudinilor care persista in economie. Tendinta de scadere a dobanzii se va relua abia atunci cand vom reintra in parametrii agreati cu Fondul Monetar International si cand se vor lua angajamente politice pentru a se reduce incertitudinile", a explicat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Tot in sedinta de astazi, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2011 la 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), urmand ca banca centrala sa poarte discutii cu guvernul in legatura cu asumare tintei.

Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, dar care ramane foarte ridicat comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana.

Noua tinta anuntata de BNR pentru 2011 este importanta pentru indeplinirea obiectivului de adoptare a euro in ianuarie 2015, care presupune reducerea inflatiei pana la niveluri apropiate de media zonei euro. Economistii considera ca tinta asumata de banca centrala este extrem de ambitioasa in conditiile in care accizele si preturile administrate vor conduce la o crestere a ratei inflatiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
UPDATE: BNR grabeste relaxarea monetara. Taie dobanda si rezervele