Reprezentantii companiilor de leasing din Romania acuza ANAF de interpretare abuziva a legislatiei, deoarece trece in contul lor datoriile acumulate la stat de catre utilizatorii bunurilor pe care societatile de leasing le-au finantat, constand in amenzi auto sau impozite pe cladiri.
Companiile de leasing aveau, la sfarsitul lui septembrie, datorii la bugetul de stat de peste 7 milioane lei (circa 1,7 milioane euro) , potrivit listelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu datoriile acumulate de companii pana la 30 septembrie.

Zece firme de leasing acumulasera datorii de 2,84 milioane lei la bugetul de stat (circa 676.320 euro), potrivit listei de "contribuabili mari", publicata de ANAF.

Alte 4,16 milioane lei reprezinta datorii acumulate de alte societati importante de pe piata de leasing, inscrise in lista de "contribuabili mici si mijlocii". Aceasta lista cuprinde si firme de leasing de dimensiuni mai mici, ale caror datorii nu au fost luate in calcul in acest material.

Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, a explicat pentru NewsIn ca datoriile acumulate la stat de firmele de leasing sunt, in mare parte, rezultatul "interpretarii abuzive a ANAF".

"Daca un client al unei companii de leasing are datorii catre stat ca urmare a unor amenzi auto de exemplu, acestea sunt percepute ca fiind ale firmei de leasing", a afirmat Ahciarliu, citat de NewsIn.

Ea a ementionat ca societatile de leasing primesc amenzi de la politia rutiera in cazul autovehiculelor ori acumuleaza datorii pentru neplata impozitului pe proprietate, in cazul leasingului imobiliar.

"In general noi primim amenzile, insa mentionam politiei cine este utilizatorul, il instiintam pe acesta, care urmeaza sa declare cine a condus masina", a declarat un reprezentant al unei companii de leasing.

"Daca nu plateste in numele nostru amenda, ANAF ne face somatie peste cel mult trei luni, cu titlu executoriu", a explicat reprezentantul.

Firmele de leasing mai primesc amenzi de la Directia de Drumuri si Poduri din cauza soferilor, clienti ai companiei, care au circulat fara rovinieta.

Potrivit listei cu "contribuabili mari", publicata de ANAF, Bavaria Leasing IFN acumulase datorii de 1,56 milioane lei, in timp ce M&Sons International Trading and Leasing avea de platit la bugetul de stat 1,027 milioane lei. La aceeasi data, Piraeus Leasing Romania IFN avea de achitat 51.263 lei, in timp ce Afin Leasing IFN acumulase datorii de 95.050 lei.

De asemenea, Marfin Leasing IFN era inregistrata cu datorii restante de 36.500 lei, NBG Leasing IFN SA - cu 34.500 lei, iar Motoractive IFN SA avea 10.941 lei. Pe aceeasi lista sunt trecute companiile: Italo Romena Leasing IFN (10.000 lei), BCR Leasing IFN (9.000 lei) si BT Leasing Transilvania IFN cu (4.000 lei).

De pe lista cu "contribuabili mici si mijlocii" sunt incluse International Leasing-Institutie Financiara Nebancara SA (datorii restante de 2,85 milioane lei), Medicredit Leasing IFN (492.291 lei), Activ Leasing (101.698 lei), Alpha Leasing Romania IFN (94.500 lei), Capital Leasing IFN (342.837 lei), OTP Leasing Romania IFN (139.421 lei) si Unicredit Leasing Romania (126.269 lei).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri