Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a precizat ca reactie la criticile formulate saptamana aceasta de Comisia Europeana, ca lucreaza la reglementarea transferului de conturi intre banci, care sa usureze aceste operatiuni, insa implementarea masurilor va fi posibila abia in 2010.
Marti, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei ca este singura tara din UE in care asociatia bancilor nu a implementat principii de autoreglementare, prin care clientii pot sa-si transfere mai usor conturile curente de la o banca la alta.

Prin acest acord de autoreglementare, clientul care ar vrea sa-si mute contul curent la o alta banca din tara ar primi asistenta de la noua banca pe tot parcursul transferului.

"La solicitarea Federatiei Bancare Europene, ARB a facut cunoscut faptul ca in prezent comunitatea bancara din Romania analizeaza modalitatile de armonizare a procedurilor proprii ale bancilor si de elaborare a unei Conventii interbancare in spiritul principiilor comune privind mobilitatea contului, elaborate de EBIC. Lucrarile se deruleaza in cadrul unui Grup de lucru care are in vedere inclusiv reglementarile nationale privind protectia consumatorului", arata comunicatul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

ARB mentioneaza, totodata, ca, dupa elaborarea metodologiei si a textului conventiei, acestea vor fi supuse spre aprobare adunarii generale a asociatiei care va stabili si data intrarii in vigoare.

In prezent, bancile din Romania pot face, la cererea clientilor, transferuri de conturi la banci diferite, fara sa solicite taxe suplimentare, dar nu exista inca un mecanism prin care banca de la care clientul pleaca si banca la care clientul isi deschide contul sa schimbe electronic informatii pentru derularea in mod cursiv a tuturor operatiunilor care sosesc la banca veche dupa mutarea contului la banca noua, sustine ARB.

"De asemenea, in prezent operatiunile bancare ale clientilor trebuie, conform reglementarilor in vigoare, sa se deruleze prin conturicurente de unde rezulta ca nu poti avea conturi de credite de exemplu, fara a avea si un cont curent, la aceiasi banca", mai arata comunicatul.

In acelasi timp, grupul de lucru format in cadrul ARB mentioneaza ca implementarea tuturor principiilor enuntate de European Banking Industry Committee (EBIC) "nu poate avea loc decat in cursul anului 2010", in prezent asociatia lucrand si la modalitatea de aplicare a Ordonantei de Urgenta 113/2009 care reglementeaza serviciile de plati.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme. De asemenea, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

In Portugalia aplicarea principiilor va fi amanata cu o luna, iar in Polonia cu doua. Majoritatea asociatiilor bancare nationale au comunicat ca transferul se va efectua fara nicio taxa pentru client, a mai precizat Bruxelles-ul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri