"Nu a fost niciun moment o schimbare a strategiei privind expunerea bancilor straine si am ramas pe angajamentul de la Viena si Bruxelles, care se baza pe expunerea de la data de 31 martie 2009. Din datele pe care le am se observa o scadere a expunerii bancilor de aproximativ 1% - maxim 2%, potrivit standardelor locale de calcul", a declarat Cristian Popa (foto).

Viceguvernatorul BNR a mai explicat ca nu considera ca politica bancilor fata de Romania se va schimba, mai ales ca bancile isi puteau reduce expunerea daca doreau, deoarece acordul de la Viena este doar un "gentleman's agreement".

"Totus, exista banci care si-au majorat expunerea si au mai mult de 100% fata de martie, deci care au adus bani in plus in Romania, dar sunt s banci izolate care si-au redus expunerea", a explicat Cristian Popa.

Bancile, reprezentantii BNR, ai Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene se vor intalni la Bruxelles pe 18 noiembrie pentru a discuta despre structura expunerilor institutiilor de credit in Romania.