Cursul de referinta al bancii centrale s-a mentinut vineri usor sub 4,30 lei/euro, in conditiile in care moneda nationala a castigat mai putin de un ban pe piata interbancara in prima jumatate a zilei, fara sa reactioneze la anuntul despre amanarea celei de-a treia transe de la FMI.
Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, vineri, un curs de referinta de 4,2988 lei/euro cu 0,02% mai scazut decat cel de joi, cand era de 4,2995 lei/euro, scrie NewsIn.

"Se pare ca amanarea celei de-a treia transe de la Fondul Monetar International (FMI) fusese luata in calcul de piata, deoarece cursul nu a reactionat la anunt. Cursul e blocat in sus, iar in jos nu se duce din cauza problemelor politice actuale", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

El a adaugat ca desemnarea lui Liviu Negoita pentru functia de premier ar fi trebui sa fie o stire pozitiva, dar nici aceasta nu pare sa fi miscat cursul.

Astfel, leul s-a apreciat treptat pe aproape tot parcursul zilei, insa intr-un interval restrans, de la 4,3060 la 4,2980 lei/euro, iar la 14:00, bancile cumparau un euro cu 4,2980 lei si il vindeau cu 4,3030 lei.

In schimb, moneda poloneza s-a apreciat initial de la 4,2580 la 4,2370 zloti/euro, dupa care cursul a revenit la 4,2520 zloti/euro. Si forintul s-a apreciat in primele tranzactii, de la 275,80 la 274 forinti/euro, dupa care a pierdut teren pana la 274,90 forinti/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat vineri de BNR a scazut cu aproape un ban (0,34%), pana la 2,8862 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 2,8961 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americane a avut o evolutie inversa celei inregistrate de monedele din regiune, depreciindiu-se initial de la 1,4870 la 1,4905 dolari/euro, dupa care a recuperat terenul pierdut, pana la 1,4870 dolari/euro, nivel la care era cotat la 14:00, ora Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,74% pe an, in usoara scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,92% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a scazut la 10,24% pe an, de la nivelul de joi, de 10,42% pe an.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au coborat usor, insa continua sa se mentina la niveluri ridicate, de 9,50-10% pe an, peste nivelul dobanzii cheie, de 8% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri