Presiunea exercitata asupra bancilor, atat de BNR, cat si de Ministerul de Finante, a inceput sa dea roade, dobanzile cunoscand scaderi semnificative.
Banca Nationala a scazut semnificativ dobanzile la certificatele de depozit cu scadenta la trei luni. Acestea au coborat de la 17,04 la 10,94%, dupa ce in ianuarie 2004 depozitele erau bonificate cu 20,35%.
BNR a acceptat depozite in valoare de 25.000 de miliarde lei (circa 686 milioane euro), lei care au aparut in piata ca urmare a cumpararilor mari de valuta de anul trecut si din ianuarie.

La randul sau, Ministerul de Finante a plasat joi obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani cu o dobanda de 7,9%, identica cu cea a bonurilor cu scadenta la cinci ani, dupa ce, in noiembrie trecut, dobanda acceptata fusese de 10,9%.
Finantele au atras la buget 600 miliarde lei, in timp ce ofertele de cumparare s-au ridicat la aproape 4.196 miliarde lei.

De la inceputul lunii, la buget au fost atrase in total 1.600 miliarde lei, in urma organizarii a trei licitatii cu scadentele la doi, trei si cinci ani.
Saptamana aceasta urmeaza licitatia pentru obligatiunile cu scadenta la cinci ani, a caror dobanda este indexata la inflatia la sase luni.
Bancile nu au fost multumite insa cu dobanda oferita de Finante, obligatiunile fiind cumparate aproape exclusiv de clienti.

Citeste si:

Conform unui comunicat al BNR, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau la sfarsitul lunii decembrie 66.932 miliarde lei (in scadere cu 3,8% fata de luna noiembrie).

In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 114 milioane euro (in scadere cu 2,2% fata de luna noiembrie).