14 Februarie 2005

Bancile nu sunt multumite de scaderea dobanzilor

Presiunea exercitata asupra bancilor, atat de BNR, cat si de Ministerul de Finante, a inceput sa dea roade, dobanzile cunoscand scaderi semnificative.
Banca Nationala a scazut semnificativ dobanzile la certificatele de depozit cu scadenta la trei luni. Acestea au coborat de la 17,04 la 10,94%, dupa ce in ianuarie 2004 depozitele erau bonificate cu 20,35%.
BNR a acceptat depozite in valoare de 25.000 de miliarde lei (circa 686 milioane euro), lei care au aparut in piata ca urmare a cumpararilor mari de valuta de anul trecut si din ianuarie.

La randul sau, Ministerul de Finante a plasat joi obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani cu o dobanda de 7,9%, identica cu cea a bonurilor cu scadenta la cinci ani, dupa ce, in noiembrie trecut, dobanda acceptata fusese de 10,9%.
Finantele au atras la buget 600 miliarde lei, in timp ce ofertele de cumparare s-au ridicat la aproape 4.196 miliarde lei.

De la inceputul lunii, la buget au fost atrase in total 1.600 miliarde lei, in urma organizarii a trei licitatii cu scadentele la doi, trei si cinci ani.
Saptamana aceasta urmeaza licitatia pentru obligatiunile cu scadenta la cinci ani, a caror dobanda este indexata la inflatia la sase luni.
Bancile nu au fost multumite insa cu dobanda oferita de Finante, obligatiunile fiind cumparate aproape exclusiv de clienti.

Conform unui comunicat al BNR, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau la sfarsitul lunii decembrie 66.932 miliarde lei (in scadere cu 3,8% fata de luna noiembrie).

In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 114 milioane euro (in scadere cu 2,2% fata de luna noiembrie).



Citeste si