Dupa trecerea sistemului bancar autohton pe profit, fata de pierderile inregistrate in primele trei luni din 2009, nivelul provizioanelor constituite de institutiile de credit s-a aplatizat, iar in perioada urmatoare va incepe sa se reduca, sustine Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Acum, dupa trecerea pe profit a sistemului bancar, ritmul de crestere a provizioanelor constituite de banci s-a incetinit si s-a aplatizat. Sunt semnale pozitive ca provizioanele vor ajunge la un anumit plafon, dupa care vor inregistra o tendinta descrescatoare insa nu facem previziuni", a explicat Florin Georgescu, in cadrul Forumului Bancar organizat de Finmedia.

Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei.

Totusi, ponderea creditelor clasificate drept pierdere in totalul portofoliului de credite din sistemul bancar autohton a urcat la 8,5% in septembrie 2009, fiind cu 4,9 puncte procentuale mai mare fata de acum un an.

"Insa, important este ca acest nivel al creditelor cu probleme este gestionabil, iar solvabilitatea sistemului bancar a ajuns la 13,7% in septembrie 2009 in crestere fata de acum un an cand era de 11,9% si toate bancile au peste o solvabilitate de peste 10%", a adaugat Florin Georgescu.

Pentru a contracara cresterea provizioanele si la indemnul bancii centrale, institutiile de credit au fost nevoite sa isi majoreze capitalurile, astfel ca, in ultimul an, bancile au adus 468 milioane euro capital suplimentar, potrivit datelor furnizate de prim-viceguvernatorul BNR. "In ultimul an au fost aduse 468 milioane euro pentru suplimentari de capital. Suma adusa de la inceputul anului este de 308 milioane euro, iar in ultimele 6 luni au intrat 225 milioane euro", a spus Georgescu.

Primele 5 banci din sistem au capitaluri proprii in valoare de 28,2 miliarde euro, ponderea acestora in valoarea aferenta intregului sistem bancar fiind de 52,6%


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si