In cazul bancilor din Romania, impactul diferentelor dintre raportarile pe baza standardelor contabile romanesti si raportarile pe baza IFRS a crescut in 2008 si continua aceasta tendinta si in 2009, potrivit unui studiu realizat de KPMG pe 15 banci din Romania.
Acest lucru se datoreaza in principal nivelului mai scazut al provizioanelor aferente deprecierii portofoliului de credite conform IFRS in comparatie cu standardele contabile romanesti (de exemplu: in ceea ce priveste profiturile aferent anului 2008 diferenta datorata provizioanelor este de aproximativ 38% si continua sa creasca intr-un ritm sustinut in 2009).

Bancile si institutiile financiare non-bancare romanesti utilizeaza standardele contabile romanesti in scopuri fiscale si prudentiale. Utilizarea IFRS este obligatorie pentru pregatirea situatiilor financiare consolidate de catre institutiile de credit romanesti. In practica, multe banci romanesti si alte institutii financiare utilizeaza IFRS pentru raportarea catre alte parti interesate (actionari; institutii financiare internationale; piete de capital).

"In acest an, mai mult decat in anii precedenti, rapoartele anuale ale bancilor au fost material de prima pagina a stirilor. Ceea ce in trecut parea sa intereseze doar investitorii si analistii este acum aprig discutat de catre un public mult mai larg. In conditiile economice actuale dificile, transparenta este o conditie esentiala pentru ca increderea intre institutiile financiare si clientii acestora sa fie recastigata; aceasta incredere este critica pentru ca activitatea de creditare sa reinceapa. IFRS este un cadru excelent pentru realizarea acestui obiectiv deoarece comunitatea internationala de afaceri manifesta o mai buna intelegere a IFRS in comparatie cu standardele contabile romanesti”, spune Serban Toader (foto), Senior Partner al KPMG in Romania.

Scopul studiului KPMG este de a evidentia inca o data diferentele dintre IFRS si standardele contabile romanesti din sectorul bancar-financiar. Astfel, exista un numar mai mic de diferente semnificative intre cele doua sisteme de raportare, dar impactul acestor diferente a crescut in perioada recenta, iar aceasta publicatie urmareste sa evidentieze si sa explice tocmai acest impact. Impactul major al acestor diferente se refera in principal la provizioanele aferente deprecierii creditelor - o consecinta directa a deteriorarii performantelor financiare ale clientilor bancilor.

Diferentele aferente provizioanelor pentru deprecierea creditelor au crescut de la mai putin de 5% la nivelul profiturilor anului 2007, la aproape 40% pentru profiturile aferente anului 2008 si la o diferenta alarmanta de aproape sase ori la nivelul rezultatelor prezentate pentru primul semestru al anului 2009 de catre bancile din esantionul utilizat de KPMG.

“Efectele diferentelor privind provizioanele pentru deprecierea creditelor in capitalurile proprii sunt mai mici - si anume, aproximativ 12-13% la nivelul capitalurilor proprii pe 2008. Aceasta dovedeste o capitalizare buna a bancilor romanesti, dar preocuparea este prezenta - ratele de solvabilitate ale bancilor pot diferi in mod semnificativ atunci cand se utilizeaza IFRS comparativ cu standardele contabile romanesti. Aceeasi tendinta se poate observa si la institutiile financiare non-bancare (companii de leasing, credite de consum, companiile de credit ipotecar, etc), astfel ca diferenta aferenta provizioanelor pentru deprecierea creditelor dintre IFRS si standardele contabile romanesti a fost de aproximativ 18% din rezultatele acumulate ale acestor institutii”, spune Cezar Furtuna, Partner al KPMG in Romania.

Studiul a fost realizat de o echipa KPMG in Romania si acopera 15 banci romanesti (mari, mijlocii si mici) care raporteaza in conformitate cu IFRS si in conformitate cu standardele contabile romanesti, inclusiv 6 banci din top 10 din punct de vedere al activelor totale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri