MasterCard: Piata cardurilor din Romania va creste foarte repede spre nivelul tarilor dezvoltate

Piata cardurilor bancare din Romania se va dezvolta foarte rapid si va tinde sa ajunga spre nivelul pietelor din tarile dezvoltate, unde exista aproximativ 2,5 - 3 carduri pentru fiecare locuitor, sustin reprezentantii MasterCard.
Romania o sa ajunga destul de repede la un grad de penetrare a cardurilor bancare la fel de ridicat ca si in tarile dezvoltate, unde statisticile arata ca fiecare locuitor are aproximativ 2,5 - 3 carduri in portofel.

Pe piata autohtona a cardurilor, in prezent, gradul de penetrare al acestora este foarte redus, de doar 0,6 carduri pentru fiecare persoana, insa potentialul pietei este ridicat, explica reprezentantii MasterCard. Insa, in medie, raportat la populatia activa, fiecare roman are in portofel 1,2 carduri.

In prezent, intre 60% si 80% din cardurile de pe piata romaneasca sunt standard, ele fiind utilizate ca forma de plata si pentru retragerea de numerar de la bancomate, iar restul fac parte din categoria de carduri Premium, care include cardurile Gold, Platinum si World Signia.

Reprezentantii MasterCard au mai explicat ca doar 51% dintre romani au un card bancar, persoanele tinere, intre 25 si 44 de ani fiind acelea care au cele mai multe carduri. De asemenea, in mod clar, zona urbana inregistreaza statistici mult mai bune privind numarul de carduri, cele mai bine echipate zone fiind Bucurestiu si orasele mari din vestul tarii.

Numarul de carduri emise de bancile din Romania se ridica la 24,66 milioane la sfarsitul lunii septembrie 2009, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, insa, dintre acestea, 22,68 milioane erau valide si doar 11,45 milioane erau carduri active.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri