La nivel national, in primele 10 luni ale anului 2009, un numar de 5.750 IMM-uri care doreau un credit, fara a avea garantiile solicitate de banca, au beneficiat de garantii complementare din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a filialelor sale din Focsani, Craiova si Sfantu Gheorghe, valoarea garantiilor acordate fiind de peste 1,618 miliarde lei. FNGCIMM avea, la inceputul lunii octombrie 2009, un portofoliu ce numara peste 5.600 de garantii acordate, cu un sold total de peste 1,585 miliarde lei.

In acelasi timp, cererile de plata pentru IMM-urile aflate in dificultate au crescut de peste 4 ori din punct de vedere numeric si de peste 11 ori din punct de vedere valoric, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul garantiilor aprobate de Fond reprezinta un grad de satisfacere a solicitarilor de garantare de aproape 80%, diferenta fiind reprezentata de solicitari care nu au indeplinit conditiile de acordare.

De la infiintarea sa, FNGCIMM a garantat credite bancare in valoare de aproximativ 1,7 miliarde euro, pentru mai mult de 11.000 de IMM-uri, valoarea garantiilor acordate depasind 870 milioane euro. Fondul acorda garantii irevocabile, exprese si neconditionate in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordate IMM-urilor de cele mai importante 26 de banci comerciale partenere, inclusiv scrisori de garantie bancara.