Cele mai mari 9 banci straine prezente pe piata locala se intalnesc, astazi, la Bruxelles, cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, ai Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene pentru a discuta despre angajamentul acestora de a-si mentine expunerea pe Romania la nivelul de la sfarsitul lunii martie, e 29 de ani, potrivit declaratiilor facute de oficialii Bancii Nationale a Romaniei.

Bancherii, impreuna cu reprezentantii BNR si ai institutiilor internationale, vor analiza cum s-a derulat pana in prezent angajamentul de tip "gentleman's agreement" si ce masuri se impun pentru urmatoarea perioada astfel incat acest acord sa se continue.

Banca Nationala a Romaniei, reprezentantii FMI si ai CE, si bancile sustin ca nu si-au schimbat strategia privind mentinerea expunerilor in Romania la nivelul de la 31 martie 2009, desi, potrivit datelor oferite de banca centrala, expunerea bancilor s-a redus cu 2%. Expunerea bancilor straine in Romania s-a redus cu 0,7 miliarde euro, cu 2%, fata de nivelul de la 31 martie 2009, a explicat, recent, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa (foto) va participa la intalnirea de astazi de la Bruxelles, insa nu se asteapta la o schimbare a politicii bancilor fata de Romania, mai ales ca acestea isi puteau reduce expunerea daca doreau, deoarece acordul de la Viena este doar un "gentleman's agreement".

Aceasta este a treia intalnire de lucru de acest tip care are loc in acest an. In urma primei intalniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, noua mari grupuri bancare, BNR si reprezentantii CE si FMI s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. A doua intalnire a avut loc in mai, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009.

Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri