Bancherii au imprumutat 4,5 mld. euro de la BNR, in octombrie

Bancile au apelat, in luna octombrie, si mai mult la facilitatea de credit pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei, imprumutand 19,414 miliarde lei (peste 4,5 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de luna septembrie, cand institutiile de credit au imprumutat doar 13,87 miliarde lei (3,3 mld. euro). Dobanda platita de banci pentru aceste imprumuturi a fost de 12%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat puternic creditarea bancilor prin facilitatea de credit lombard in luna septembrie, dupa ce timp de 5 luni valoarea imprumuturi a fost extrem de redusa sau chiar egala cu zero. In acelasi timp, depozitele constituite de bacile comerciale la BNR s-au redus puternic in octombrie, de peste 12 ori fata de septembrie, coborand la 554 milioane lei, de la 6,7 miliarde lei.

Bancherii au accesat facilitatea de credit pusa la dispozitie de Banca Centrala foarte des in perioada octombrie 2008 - martie 2009, pe fondul crizei de lichiditati din sistemul bancar romanesc, iar in acele luni au imprumutat, in total, 173 miliarde lei la dobanzi ce au fost de 14,25% sau 14% pe an in functie de nivelul dobanzii cheie stabilit de BNR.

De asemenea, in octombrie, banca centrala a sporit semnificativ volumul lichiditatilor injectate in piata prin intermediul operatiunilor de tip REPO, valoarea medie zilnica a acestora ajungand la 2,81 miliarde lei, de 7,4 ori mai mare fata de luna precedenta, cand era de 381 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri