Provizioanele bancilor s-au stabilizat sub 13 mld. lei

Nivelul provizioanelor constituite de bancile din Romania pentru creditele neperformante pe care le au in portofoliu s-a stabilizat in septembrie, avansand cu doar 0,3% fata de luna anterioara, la 12,89 miliarde lei (3,07 miliarde euro), potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Totusi, provizioanele au crescut de peste doua ori in ultimele 12 luni, de la 6,05 miliarde lei.
Provizioanele constituite de institutiile de credit de pe piata locala insumau la finalul lunii august 12,85 miliarde lei (3 miliarde euro), in crestere cu 6,5% fata de luna iulie. Totusi, in septembrie, cresterea provizioanelor aproape s-a anulat, avansul lunar fiind de doar 0,3%.

Dupa trecerea sistemului bancar autohton pe profit, fata de pierderile inregistrate in primele trei luni din 2009, nivelul provizioanelor constituite de institutiile de credit s-a aplatizat, iar in perioada urmatoare va incepe sa se reduca, a explicat, recent, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Din volumul total al provizioanelor, aproximativ 85%, respectiv 10,96 miliarde lei (2,6miliarde euro), erau constituite pentru creditele clasificate ca pierdere, imprumuturi la care restantele depasesc 90 de zile. Nivelul este, insa, in usoara scadere fata de luna precedenta, cu 0,2%, dupa doua luni consecutive de crestere.

In sens opus, provizioanele pentru creditele clasificate ca indoielnice au crescut cu 5,45% in septembrie, la 539,6 milioane lei (128 milioane euro), dupa un avans de 9,6% in august. In cazul creditelor aflate in categoria substandard, bancile au constituit provizioane de 539,2 milioane lei (128 milioane euro), cu 12,6% mai mult fata de luna anterioara.

Pentru creditele aflate in observatie, provizioanele bancilor se ridicau la 474,1 milioane lei (113 milioane euro) la finalul lui septembrie, fiind cu 2,8% mai reduse decat la sfarsitul lui august, iar pentru imprumuturile standard, provizioanele au scazut in septembrie cu 1,8%, la 378,4 milioane lei (90 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri