Arbitrul pietei pensiilor private a decis ca fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) cu o cota de piata de peste 20% sa fie excluse timp de doi ani de la repartizarea aleatorie a participantilor.
Astfel, potrivit unui act normativ al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie a anului viitor, ING si Allianz-Tiriac, singurele fonduri care au cote de piata de peste 20%, nu vor mai primi noi participanti, in urma repartitiei aleatorii, timp de doi ani.

La repartizarea aleatorie ajung angajatii care in termen de patru luni de la prima angajare nu si-au ales fondul de pensii private la care vor sa contribuie. Participantii care nu adera in cunostinta de cauza sunt repartizati (repartizarea se face proportional cu cotele de piata ale fondurilor la aceasta data n.r.) in mod aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii la unul din fondurile de pe piata.

Potrivit noii reglementari a CSSPP, dupa 1 ianuarie 2010, repartizarea se va face de asemenea proportional cu felia de piata a fondurilor, insa vor fi excluse fondurile administrate pe pilonul II de ING Pensii si Allianz-Tiriac Pensii, fonduri ale caror cota de piata depaseste 20%.

La sfarsitul lunii octombrie, ING Pensii avea pe pilonul II o cota de piata de 33,2% dupa numarul participantilor (1,6 mil. participanti), in timp ce Allianz -Tiriac Pensii avea, de asemenea, dupa numarul participantilor, o cota de piata de 25,5% (1,2 mil. participanti).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TBI Bank a înregistrat un profit net de aproape 23 milioane euro în 2019
Setari Cookie-uri