Banca centrala a sporit semnificativ, in octombrie, volumul lichiditatilor injectate in piata prin intermediul operatiunilor de tip REPO, valoarea medie zilnica a acestora ajungand la 2,812 miliarde lei, de 7,4 ori mai mare fata de luna precedenta, cand era de 381 milioane lei.

"Valoarea tranzactiilor REPO depinde de conditiile de lichiditate din piata. Datele furnizate de Banca Nationala ne arata ca piata a avut un deficit de lichiditate mai mare in octombrie decat in septembrie. Un deficit ceva mai mare probabil si pe fondul unor interventii mai mari pe cursul de schimb", a explicat, pentru Wall-Street, Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

O valoare mai ridicata a tranzactiilor prin care s-au realizat operatiunile REPO a mai fost inregistrata in aprilie, cand banca centrala a injectat 811 milioane lei in piata (medie zilnica).

"Necesarul de lichiditate a fost mai mare in octombrie deoarece a fost luna in care companiile fac plati trimestriale catre stat sau alte institutii, este o evolutie sezoniera, iar Banca Nationala a injectat mai multa lichiditate si bancile au apelat mai mult si la creditul lombard", a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, adaugand ca se asteapta ca in noiembrie tendinta sa fie de scadere.

Bancile au apelat, in luna octombrie, si mai mult la facilitatea de credit pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei, imprumutand 19,414 miliarde lei (peste 4,5 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de luna septembrie, cand institutiile de credit au imprumutat doar 13,87 miliarde lei (3,3 mld. euro). Dobanda platita de banci pentru aceste imprumuturi a fost de 12%.

Bancherii au accesat facilitatea de credit pusa la dispozitie de Banca Centrala foarte des in perioada octombrie 2008 - martie 2009, pe fondul crizei de lichiditati din sistemul bancar romanesc, iar in acele luni au imprumutat, in total, 173 miliarde lei la dobanzi ce au fost de 14,25% sau 14% pe an in functie de nivelul dobanzii cheie stabilit de BNR.