Potrivit agentiei Reuters, concurenta acerba dintre cele sapte banci ofertante ar putea propulsa in finala mai mult de doi competitori * Pachetul de 62% din actiuni, scos la privatizare, este evaluat la 1,5-3 miliarde de euro
Bancile Intesa, Erste Bank si Deutsche Bank au cele mai mari sanse in procesul de preluare a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane (BCR), au declarat surse bancare citate de Reuters. Pe langa cele trei institutii financiare mentionate, la licitatie mai participa bancile Dexia, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues si Banca Nationala a Greciei. Concurenta dintre bancile europene interesate sa preia 62% din actiunile BCR este mare, avand in vedere valoarea bancii, precum si cota detinuta pe piata de profil din Romania.

Analistii estimeaza ca pretul pachetului de actiuni BCR ar putea fi cuprins intre 1,5 miliarde de euro si 3 miliarde de euro, de 3 pana la 5 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii. Costul ridicat al tranzactiei a determinat unele banci interesate, precum Fortis, sa-si retraga oferta, si ar putea indeparta si alte institutii, care s-ar putea teme de nemultumiri ale actionarilor in cazul in care platesc prea mult. Banca Intesa este considerata un ofertant agresiv in afara Italiei, care ar putea incerca sa compenseze lipsa de succes la alte licitatii, cum ar fi vanzarea bancii Garanti din Turcia. Italia are legaturi stranse cu Romania, iar prezenta bancii pe aceasta piata i-ar putea fi benefica, potrivit bancherilor.


Marimea Deutsche Bank permite institutiei financiare germane sa plateasca un pret ridicat pentru a intra pe piata romaneasca, considera bancherii, precizand ca Germania are, la randul sau, legaturi economice puternice in Romania. Investitorii la Erste Bank au incredere in strategia recenta a bancii, bazata in principal pe extinderea in Europa de Est, astfel incat ar putea accepta plata unui pret ridicat in Romania.

Un ofertant surpriza ar putea fi, in opinia bancherilor, BNP Paribas, institutie care, de regula, are oferte conservatoare atunci cand cumpara active.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a fixat un termen limita pentru urmatoarea etapa a vanzarii, cand vor fi selectate primele doua oferte si se va solicita imbunatatirea acestora, astfel incat BCR sa fie vanduta la pretul cel mai mare.

Totusi, in urmatoarea etapa s-ar putea califica mai mult de doua banci, daca vor exista mai multe oferte la un nivel apropiat al pretului, au declarat surse apropiate situatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri