Piata romaneasca de leasing ar inregistra o performanta daca s-ar mentine in 2010 la nivelul din acest an, sustin reprezentantii companiilor de leasing, care estimeaza pentru acest an afaceri de cel mult 1,5 miliarde euro sau chiar sub acest nivel.
"Piata romaneasca de leasing ar putea ajunge in acest an la cel mult 1,5 miliarde euro, in cel mai fericit caz. Pentru 2010 ar fi o performanta sa se pastreze nivelul din acest an, insa ar putea fi mai jos. Sunt multe necunoscute la mijloc. Prima parte a anului viitor va fi foarte dificila", a declarat Dan Constantinescu, managing director in cadrul Unicredit Leasing.

El sustine ca lectiile pe care le-au primit anul acesta companiile de leasing le va face mai prudente in viitor, iar principala preocupare a acestora va fi stabilizarea portofoliului si orientarea catre segmentele mai putin dezvoltate.

Si directorul general al MKB Romexterra Leasing, Cornel Coca Constantinescu, considera ca ar fi o evolutie buna a pietei romanesti de leasing daca firmele de profil reusesc in 2010 sa se mentina la nivelul din acest an. El se asteapta ca in a doua parte a anului viitor sa apara primele semne pozitive, informeaza NewsIn.

In ce priveste evolutia pietei in acest an, directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, crede ca va ajunge, probabil, la nivelul anilor 2004-2005 ca volum de afaceri, insa pentru companii cel mai important lucru in acest moment il reprezinta stabilizarea portofoliilor.

"Companiile s-au focalizat pe solutii de stabilitate, reorganizare interna, calcul de provizioane, administrare de parcuri auto", a mai spus Mateescu.

Jucatorii de pe piata de leasing considera ca predictibilitatea in mediul economic si sprijinul din partea statului ar fi conditii necesare pentru o evolutie favorabila a pietei de leasing.

Directorul general al Raiffeisen Leasing sustine ca piata de leasing depinde foarte mult si de bugetul statului, de modul cum se colecteaza si cum se platesc datoriile, deoarece acest aspect antreneaza "in lant" platile la nivelul clientilor.

"In a doua jumatate a anului viitor, probabil vom ajunge la un palier de predictibilitate in ce priveste inflatia sau indicatorii macroeconomici, dupa care putem incerca sa cladim ceva. Daca ne uitam la nivelul anilor 2007 sau 2008, nu cred ca vom ajunge curand la volumele de atunci", a estimat Mateescu.

"Sunt clienti carora nu li s-au onorat facturile de catre stat, facturi pentru lucrari executate si au intrat astfel in blocaj financiar", a spus directorul general al MKB Romexterra Leasing, Cornel Coca Constantinescu.

Alti jucatori sustin ca piata romaneasca de leasing s-a dezvoltat "fara control" in ultimii ani, in conditiile in care multe firme de leasing au tintit doar cota de piata, fara sa analizeze atent riscurile.

"Am finantat in mod excesiv, la nivelul conditiilor economice din momentul respectiv", a explicat directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stanescu.

Pe de alta parte, oficialii companiilor de leasing sustin ca dealerii auto nu sunt increzatori in ce priveste anul 2010, in conditiile in care se asteapta la un an mai rau pentru piata auto comparativ cu 2009.

Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu, anticipa recent ca piata romaneasca de leasing ar putea stagna in 2010 la un volum de bunuri finantate de 1,25 miliarde euro, nivel estimat pentru 2009. Scadere pietei de leasing in acest an fata de 2008 ar fi de 74%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri