Creditare mai usoara pentru fermieri prin noi conventii cu BRD si CEC

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat noi conventii cu BRD - Groupe Societe Generale SA si cu CEC Bank pentru a facilita accesul fermierilor la credite, se arata intr-un comunicat remis de institutie.
"Este a treia campanie aferenta Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) in care APIA incheie conventii cu bancile, astfel incat beneficiarii platilor pe suprafata sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru. Din experienta anilor trecuti, am constatat ca mai ales marii fermieri apeleaza la acest instrument de finantare. Pentru campania trecuta, APIA a eliberat adeverinte pentru o suprafata de peste 1,2 milioane de hectare”, a declarat directorul general al APIA, Melinda Kerekes, citata de NewsIn.

Potrivit conventiei, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema de Plati Nationale Directe Complementare (PNDC1), faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare. Totodata, in adeverinta se va confirma daca beneficiarul a primit sau nu avansul de 70% din SAPS.

In datele APIA se mai arata ca, potrivit conventiei, banca va acorda, credite in lei, in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente. Astfel, in cazul beneficiarilor care au primit avansuri in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din PNDC, iar in cazul beneficiarilor care nu au primit avans in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS si PNDC.

Totodata, Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA incheie cu banca o conventie-cadru plafon de garantare, prin care va garanta pana la 50% din valoarea creditelor acordate de banca.

APIA mai a incheiat astfel de conventii si pentru campaniile SAPS 2008 si 2007. Astfel, pentru campania SAPS 2008, APIA a eliberat un numar de 2.053 de adeverinte pentru 1.290.072 hectare (SAPS) si 1.232.204 hectare (PNDC).

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a inceput in data de 16 octombrie sa plateasca un avans de 70% din suma aferenta SAPS. Pana in prezent, Agentia a platit 712.722.191,64 lei (168.971.595,93 euro) pentru 530.503 fermieri. Potrivit Agentiei, restul dosarelor sunt in curs de autorizare de catre Centrele judetene ale institutiei.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri