Societatile financiare incing atmosfera la Bursa, in asteptarea momenntului in care Comisia pentru privatizarea BCR va anunta cei doi competitori, din sapte, ramasi in cursa pentru achizitionarea celei mai mari banci romanesti. La cresterea de aproape 7% de saptamana trecuta a actiunilor SIF, investitorii in aceste titluri au mai castigat 3,1%, apreciere consemnata in sesiunea de ieri si reflectata de indicele BET-FI. Indicatorul blue-chipsurilor, BET, a inregistrat o apreciere de 0,4%, in timp ce BET-C, indicele intregii piete, a urcat cu 0,3%.
Mai mult de jumatate din rulajul total al tranzactiilor efectuate in prima sesiune bursiera din aceasta saptamana, de 41,9 milioane lei, echivalentul a 11,5 milioane euro, a fost obtinut in urma schimburilor cu titluri SIF, fiind de 25,4 milioane lei. Cotatia SIF-urilor a continuat sa creasca si ieri, investitorii asteptand anuntarea celor doi competitori si ofertele pe care acestia le-au facut pentru achizitionarea BCR. Pretul de oferta va conta cel mai mult in alegerea unuia dintre cei doi finalisti, afirma Liviu Avram, broker la societatea Prime Transaction. El precizeaza ca ultimele estimari acopera preturile de tranzactionare a titlurilor SIF. Analistii evalueaza pachetul de 62% din actiunile BCR detinut de stat la 2,5-3 miliarde euro.

Cea mai tranzactionata societate financiara a fost SIF 5 Oltenia, care detine putin peste 6% din actiunile BCR, in timp ce celelalte patru SIF-uri detin 6%. S-au efectuat schimburi cu 4 milioane titluri SIF 5, la valoarea totala de 8,7 milioane lei. Pretul de referinta a unei actiuni a crescut cu 3,2%, pana la 2,2000 lei. SIF 5 a fost urmata de SIF 3 Transilvania, fiind transferate 4,1 milioane de actiuni, cu un rulaj de 7,6 milioane lei. Pretul a inchis la 1,8500 lei/actiune, cu 2,2% mai mare fata de sedinta precedenta. SIF 2 Moldova a inregistrat cea mai mare apreciere, de 3,8%, inchizand la 1,9100 lei/actiune. S-a tranzactionat un volum de 1,9 milioane actiuni, la valoarea de 3,6 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF 1 Banat-Crisana a urcat la 1,8600 lei/actiune, cu 3,3% mai mult fata de sesiunea anterioara. Tranzactiile au implicat 2 milioane de titluri SIF 1, cu un rulaj de 3,7 milioane lei. SIF 4 Muntenia a inregistrat o crestere de 3%, pana la 1,3600 lei/actiune. Valoarea totala a schimburilor cu actiuni SIF 4 s-a ridicat la 1,8 milioane lei, fiind tranzactionate 1,4 milioane de titluri.

Titlurile bancare nu au fost nici ele neglijate de catre jucatori, in special cele ale Bancii Transilvania, care au continuat sa urce. Pretul a atins 1,1700 lei/actiune, cu 1,7% mai mare fata de cel din sedinta de vinerea trecuta. S-a tranzactionat un volum mare de actiuni TLV, 4,4 milioane, la valoarea de 5,2 milioane lei, ceea ce-i determina pe unii brokeri sa sustina posibilitatea aparitiei unui investitor mare, interesat de aceste titluri de mai bine de o saptamana. O explicatie a evolutiei pozitive a TLV din ultima perioada ar fi aceea ca investitorii asteapta, ca si in anii trecuti, o posibila majorare de capital, precum si rezultate financiare bune pe primele noua luni, afirma brokerul de la Prime Transaction.

El considera ca aprecierea titlurilor TLV, care ar putea duce catre pragul de 12,000 lei/actiune, a antrenat si cresterea actiunilor Bancii Carpatica. S-au tranzactionat ieri 1,1 milioane titluri BCC, la valoarea totala de 627.625 lei. Pretul a urcat cu 3,5%, pana la 0,5800 lei/actiune.

Sectorul petrolier a fost marcat de stagnarea preturilor. Desi pe parcursul sedintei, titlurile Petrom au atins variatii pozitive, ele au inchis sesiunea la acelasi pret consemnat vinerea trecuta, de 0,4320 lei/actiune. S-au efectuat schimburi cu 6,9 milioane de actiuni SNP, cu un rulaj de 3 milioane lei. Actiunile Rompetrol Rafinare au suferit o usoara depreciere, de 0,8%, pana la 0,1200 lei, fiind transferate 13,3 milioane titluri, la valoarea de 1,6 milioane lei. Liviu Avram spune ca RRC a atins un pret bun, de care investitorii sunt multumiti, si ca exista potential de crestere a acestor actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri