Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat ieri un curs de referinta de 4,2171 lei/euro, in scadere cu peste trei bani (0,76%) fata de cel de miercuri, marcand un nou nivel minim al ultimelor peste doua luni, nemaiatins din 30 septembrie.
Leul ar putea sa se intareasca in continuare, daca sentimentul pietei ramane favorabil, iar BNR ramane prezenta in piata, ceea ce este probabil, mai ales ca suma atrasa de Finante prin titlurile de stat in euro va fi vanduta ulterior in piata, estimau recent analistii ING, intr-un raport.

"Au fost tranzactii multe, cu ordine de cumparare de lei foarte mari, ce au apreciat leul. Cred ca tendinta va continua, apropiindu-ne de finalul anului, dar si de alegerile prezidentiale. Investitorii vad finalul alegerilor ca un final si al crizei politice, care imbunatateste astfel perceptia asupra Romaniei", a spus un dealer bancar, citat de NewsIn.

Moneda europeana se vindea cu 4,2475 lei in debutul sedintei, insa cursul de schimb a coborat rapid in prima parte a zilei, pana la 4,2125 lei/euro, nivel deasupra caruia s-a mentinut ulterior. La 13:25, bancile cumparau un euro cu 4,2118 lei si il vindeau cu 4,2216 lei.

In regiune, forintul s-a depreciat usor, de la 268,9 la 270 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren de la 4,0865 la 4,1050 unitati/euro.

Fata de dolarul american
, cursul de referinta afisat de BNR a coborat astazi cu aproape 3 bani (0,97%), pana la 2,7883 lei/dolar, de la nivelul de miercuri, de 2,8157 lei/dolar. Acesta este cel mai mic nivel al cursului din 18 decembrie 2008, cand banca centrala a anuntat un curs de referinta de 2,7040 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat, de la 1,5045 la 1,5133 unitati/euro, iar la 13:25 euro era cotat la 1,5125 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,65% pe an, in usoara scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,17% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a scazut la 8,15% pe an, de la nivelul de miercuri, de 8,67% pe an.

Dobanzile din piata monetara se mentin la 7-8% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 8% pe an.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri