Guvernele care au sustinut bancile in timpul crizei financiare mondiale sunt nevoite sa se pregateasca pentru o implicare pe termen lung, de 5-7 ani, inclusiv prin mentinerea participatiilor preluate, potrivit raportului "Back to the Future", publicat de PricewaterhouseCoopers LLP (PwC).

Complexitatea situatiilor individuale ale institutiilor financiare, conditiile dificile de piata si un climat nefavorabil pentru vanzarea de active vor face din ce in ce mai putin probabila vanzarea detinerilor statului in sectorul financiar pe termen scurt, sustin analistii PwC.

"Realist vorbind, pentru foarte multe state vor fi necesari cativa ani pentru a-si lichida participatiile in institutiile financiare. Nu este deloc nerezonabil sa ne asteptam ca acest proces sa dureze doi sau trei ani, termenul ajungand la cinci sau sapte ani, pana cand statele sa poata sa lichideze in totalitate detinerile din sistemul financiar si garantiile aferente", se arata in raport.

PwC previzioneaza ca pe termen mediu sunt necesare planuri credibile si sustenabile pentru diminuarea deficitului bugetar prin gestionarea datoriei publice ajunsa la un nivel fara precedent, prevenirea unei stagnari economice de durata si prevenirea limitarii optiunilor in privinta politicilor economice.

"Prin pastrarea unor detineri semnificative in institutiile financiare pe o perioada lunga de timp, statul va fi pus in situatia de a gestiona trei provocari majore: sa fie perceput drept 'bun proprietar', care se concentreaza atat asupra obiectivelor sociale si economice pe termen lung, cat si asupra tintelor financiare pe termen scurt, sa reconstruiasca increderea esentiala pentru functionarea eficienta a sistemului financiar, si sa implementeze planuri credibile pentru a face fata deficitelor bugetare", a precizat presedintele pentru servicii financiare al PwC, Jeremy Scott (foto).

Raportul PwC releva ca actuala legatura directa a sectorului public cu cel privat are unele implicatii care nu se refera doar la salvarea institutiilor financiare dependente de ajutoarele de stat sau de sectorul bancar, perceput acum ca fiind slab.

"In principal, aceasta legatura directa va avea un rol important de jucat in reducerea deficitului bugetar si refacerea increderii consumatorilor si a companiilor, atat in guverne, cat si in sectorul financiar", a precizat Jan Sturesson, Global Government Leader PricewaterhouseCoopers LLP.

Analistii subliniaza ca, pe baza experientelor salvarii institutiilor bancare in tari precum Suedia, Norvegia si Japonia, precum si a privatizarilor bancare recente din Europa Centrala si de Est, asteptarile actuale privitoare la vanzarile rapide ale detinerilor statului nu sunt realiste.
Lectia cheie a privatizarilor institutiilor financiare sau a societatilor comerciale derulate in trecut este ca entitatile oferite spre privatizare trebuie sa fie "curatate", inainte de a fi scoase la vanzare.

Acolo unde statul nu a nationalizat deja bancile cu probleme, acesta trebuie sa creeze mecanisme pentru a gestiona activele neperformante, ceea ce ar putea include crearea de banci care sa gestioneze active neperformante ("bad banks") sau a altor vehicule de securitizare a activelor, pentru ca atunci cand o banca este reintrodusa in sectorul privat sa fie intr-o situatie financiara buna.

PwC sustine ca, daca pana in prezent, guvernele s-au concentrat pe stabilizarea anumitor institutii ori au incurajat anumite activitati de piata, de acum inainte trebuie sa aiba in vedere indepartarea activelor indoielnice din bilanturilor bancilor, crearea de piete si sisteme de pret functionale pentru astfel de active.

PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, in 151 de tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Angajatii se tem de noile tehnologii: cum vor concura cu robotii?