Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis autorizarea prealabila a fuziunii Fondului de Pensii Administrat Privat KD, fond absorbit, cu Fondul de Pensii Administrat Privat Eureko, fond absorbant, in urma initiativei reprezentantilor celor doua fonduri de pensii private obligatorii.
Fuziunea vine in urma solicitarii celor doi amdinistratori si se incadreaza intr-un proces natural de consolidare a pietei fondurilor de pensii administrate privat in conditiile in care legea in vigoare prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti, potrivit comunicatului Arbitrului pietei pensiilor private.

Astfel, fondul de pensii administrat de Eureko SAFPP (299.718 participanti) va absorbi fondul de mici dimensiuni KD (7.277 participanti) administrat de KD Fond de Pensii.

Participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea.

Fuziunea se va putea finaliza ulterior acestui termen de trei luni.

Procesul de autorizare a fuziunii in sistemul de pensii private (Pilonul II) cuprinde doua etape, prealabila si definitiva, potrivit prevederilor normei 14/2008 care stabileste reguli privind protectia participantilor in aceasta situatie.

In acest sens, autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant. Amintim ca administratorul fondului absorbit are obligatia de a trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si de a-i informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in termenul legal mentionat anterior.

“Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant cat si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat”, se specifica in comunicat.

Totodata, de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Problema facturilor uriașe pe RCA în service-uri: Ce soluții văd avocații
Setari Cookie-uri