O serie de companii la care statul este actionar majoritar nu mai indeplinesc conditiile de a ramine la cota Bursei. Printre acestea se remarca Oltchim, Electroputere si Rulmentul Brasov.
In acest moment, Bursa trebuie sa devina operator de piata si, automat, va avea loc si o modificare a regulamentelor bursiere. Este clar totusi ca o serie de companii listate in prezent pe Bursa vor fi delistate si trecute pe ATS (sistemul altenativ de tranzactionare), a spus Stere Farmache, directorul general al BVB.

Ce spun regulamentele bursiere

Potrivit regulamentului Bursei, pentru ca o societate sa fie inscrisa in categoria I a Bursei, ea trebuie sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani de activitate. La categoria I, citeva societati nu indeplinesc aceasta conditie. Spre exemplu, Petrom a avut in 2004 pierderi financiare, iar Oltchim nu a inregistrat profit in 2003. Lista societatilor care nu se incadreaza in prevederile regulamentului bursier continua cu Rafinaria Astra Ploiesti, cu pierderi si in 2003 si in 2004, Rulmentul Brasov si Rolast Pitesti.

Probleme si la categoria a II-a

Pentru categoria a II-a de la BVB companiile trebuie sa inregistreze profit pentru cel putin doi ani din ultimii trei. Acest criteriu nu este indeplinit, in prezent, de Carbid Fox, Electroputere Craiova, Silcotub si chiar Rompetrol Rafinare Constanta. Ultima mare societate petroliera a inregistrat profit in 2004, dar a suferit pierderi in 2003, respectiv 2002. Pe lista neagra se mai afla societati ca Sofert Bacau, aproape in faliment, si UCM Resita.

Directorul BVB, Stere Farmache, sustine ca la elaborarea noilor regulamente se va tine cont de actuala situatie din piata, astfel incit unele societati gen Petrom sau Rompetrol Rafinare sa nu fie trecute pe ATS. O companie care trece de la cota Bursei pe ATS pierde din vizibilitate. Acest fapt este un pas inapoi, care poate avea drept consecinte chiar caderea actiunii, sustine Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Cel mai mult de suferit din punct de vedere financiar vor avea cu siguranta micii actionari, cei care au investit cuponul Vacaroiu in aceste firme, deoarece valoarea actiunilor de piata va scadea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri