Noul Presedinte va avea cel mai greu mandat din istoria recenta a Romaniei deoarece va trebui in primul rand sa asigure stabilitatea politica, pentru a permite tuturor sa isi indrepte atentia asupra problemelor economice grave, sustine Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
El mai explica ca doar continuand liniile programului convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si prin cresterea gradul de absorbitie a fondurilor structurale, Romania are sanse de a iesi din criza pana la sfarsitul anului viitor.

“Instabilitatea politica a fost cel mai mare rau care a putut sa apara in anul curent, iar preocuparea excesiva pentru politic in detrimentul strategiilor economice a dat crizei un avant pe care noul Presedinte si noul Guvern trebuie sa il anihileze cat mai curand”, a declarat Victor Safta (foto).

Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca, din punct de vedere economic, cel mai important este ca Romania sa aiba un guvern legitim cu care atat institutiile internationale, precum FMI, cat si sindicatele sa poata dialoga, care sa elaboreze bugetul pe 2010.

Analistii mai subliniaza faptul ca moneda nationala a fost afectata de catre situatia politica, pe langa cea economica. Astfel, la data inceperii crizei politice – 1 octombrie – leul a intrat intr-un puternic proces de depreciere. La acea data, perechea EUR/RON a deschis la 4,1776 lei, pentru a inchide la 4,2029 lei.

Trendul a continuat pe parcursul lunii octombrie, moneda nationala testand nivelul de 4,3 lei pentru un euro.

Totusi, in saptamana care tocmai s-a incheiat, cursul valutar a coborat, moneda nationala apreciindu-se puternic la 4,2 lei pentru un euro, cel mai bun nivel din ultimele doua luni.

“Investitorii au fost mai optimisti in ultima saptamana si se asteaptau ca, indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale sa inteleaga prioritatea legata de formarea unui nou guvern si sa actioneze in consecinta. Evident, au fost si alti factori care au contribuit la aceasta evolutie: perspectivele fiscale conturate, precum si nevoia mai mare de lei pe piata in apropierea Sarbatorilor au contribuit la aprecierea monedei nationale”, spun analistii X-Trade Brokers Romania.

In cursul diminetii de astazi, cand rezultatele alegerilor erau inca incerte, leul a fost foarte volatil, osciland intre minimul de 4,2089 la ora 8.45 si, respectiv, 4,2404 la ora 9.05.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri