Finantele au atras 1,3 mld. lei prin titluri la 12 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 12 luni, de 1,297 miliarde lei (307,8 milioane euro), cu 29,7% peste valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%, potrivit datelor publicate de banca centrala.
Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an, conform NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 2,03 miliarde lei (482,6 milioane euro).

La sedinta similara din 23 noiembrie, MFP a atras 276,3 milioane lei (64,5 milioane euro), cu 72,4% sub valoarea anuntata, pentru care plateste un randament mediu anual de 10%.

In decembrie, MFP si-a propus sa ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala. Dupa primele doua sedinte din decembrie, ministerul a atras deja peste 2,5 miliarde lei. In total, in primele 11 luni, Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.

In lunile august si noiembrie din acest an, MFP a mai emis pe piata interna titluri in valuta de peste 2,6 miliarde euro, cu maturitati diferite, de 1 an, 3 ani si 4 ani, pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar.

Emisiunile de titluri de stat in valuta din noiembrie au fost organizate in contextul amanarii de catre Fondul Monetar International (FMI) a transei a treia din imprumutul extern al Romaniei, ce trebuia initial sa fie acordata in luna decembrie. De asemenea, Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

In plus, ministerul a mai obtinut in iulie de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro, iar bancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, conform declaratiilor presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri