"Cea mai negativa perspectiva ramane cea a alegerilor anticipate. Intr-un astfel de scenariu, ar putea avea loc o depreciere pronuntata a leului - avansul cursului peste 4,5-4,6 lei/euro - si intarzierea transelor de la FMI dincolo de martie 2010. Insa, tinand cont de comentariile recente ale politicienilor, acest scenariu are o probabilitate mai redusa decat formarea unui guvern minoritar sau a unei aliante", se arata intr-o analiza ING, citata de Mediafax.

Banca noteaza ca scenariul investirii rapide a unui guvern "nu este cel mai probabil" si anticipeaza o posibila formare a unui executiv in ianuarie.

"Acest lucru inseamna ca volatilitatea de pe pietele financiare are sanse mari sa persiste, exercitand presiuni in sens ascendent atat pe curs, cat si pe dobanzi. In plus, odata ce negocierile cu FMI vor incepe, am putea remarca noi presiuni asupra leului din moment ce Fondul va cere, cel mai probabil, implementarea unor masuri dure si realiste", considera analistii ING.

ING estimeaza ca deficitul bugetar cash ar putea ramane in limitele convenite cu FMI (7,3% din PIB), insa ca deficitul bugetar ESA95 ar putea fi cu mult mai ridicat, de cel putin 9% din PIB, determinand FMI sa ceara masuri dure dincolo de cele deja cunoscute.

"Altfel, credibilitatea FMI ar putea fi afectata", apreciaza ING.

Astfel, banca centrala nu poate sta deoparte si vor fi, probabil, mai multe interventii pe piata spot pentru apararea leului, ceea ce inseamna ca dobanzile ar putea fi majorate, anticipeaza analistii bancii.

Totusi, ING nu prevede "interventii agresive" si estimaeza un curs de 4,3 lei pe euro pe termen scurt, respectiv 4,35 lei/euro la sfarsitul anului.
Pentru primul trimestru al anului viitor, banca anticipeaza ca leul se va tranzactiona in jurul nivelului de 4,5 lei/euro.
In plus, absenta unui guvern ar putea determina BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 8% pe 5 ianuarie (data urmatoarei sedinte a Consililului de Administratie al BNR pe teme de politica monetara - n.r.), se mai arata in analiza ING.

"Tot ceea ce conteaza pentru acordul cu FMI este ca un guvern puternic sa fie investit in curand. Presedintele actual (care a si castigat alegerile conform rezultatelor oficiale, n.r.) a aratat deja ca tinde sa favorizeze masurile de reforma convenite cu FMI, ceea ce reprezinta vesti bune pentru perspectivele pe termen mediu ale economiei romanesti. Cel mai probabil, Romania ar putea obtine doua transe de la FMI in martie 2010", potrivit analistilor bancii.

“Politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze”


Politica monetara nu ar trebui sa lase leul sa se aprecieze, deoarece o astfel de evolutie afecteaza exporturile, chiar daca ajuta la temperarea inflatiei, a declarat marti economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, precizand ca este o opinie personala.

"Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar daca nivelul de acum pare mai depreciat, ar fi de natura sa stimuleze exporturile. Un ajutor dat exporturilor prin nelasarea aprecierii ar fi o politica inteleapta", a afirmat Lazea, potrivit NewsIn.

In opinia sa, in conditiile unor presiuni in sensul aprecierii monedei nationale, "ar trebui sa li se reziste", chiar daca aprecierea leului ar ajuta la temperarea inflatiei.

"Ne-ar ajuta pe termen scurt, dar e usor reversibila situatia", a comentat Lazea.

El a adaugat ca sustine, de asemenea, majorarea accizelor, dar si sustinerea exportului de servicii, in sectoare precum transportul si turismul.