"Cred ca anul 2010 va fi mai greu ca 2009, iar primele 6 luni ale lui 2010 consider ca vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar. Norocul nostru este ca avem o solvabilitate ridicata pe sistem", a declarat Nicolae Cinteza (foto), directorul directiei de supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unui seminar organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.

Solvabilitatea sistemului bancar local se situa, la 30 septembrie 2009, la 13,7% in crestere fata de perioada similara din 2008, cand era de 11,9%. Pentru a mentine stabilitatea sistemului, banca centrala a solicitat numeroase majorari de capital incepand inca din vara anului trecut.

“Tot ce a fost majorare de capital din luna iunie a anului trecut si pana in prezent, cu o singura exceptie in care actionarii si-au asumat strategia bancii in perioada respectiva si a fost initiativa lor sa vina cu majorare de capital, a venit ca urmare a unei solicitari scrise sau verbale primite de la Banca Nationala a Romaniei", a adaugat Nicolae Cinteza.