"Cresterea creditelor clasificate ca indoielnic si pierdere este dramatica, dar cu toate acestea solvabilitatea este buna si aici se vad roadele politicii de provizionare adoptata de Banca Nationala a Romaniei in trecut. Pentru ca daca nu am fi avut aceasta politica de provizionare am fi avut mari provbleme. Politica de provizionare a creat o acumulare pe care o folosim in moment de pericol si la care am apelat pana in prezent", a declarat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din cadrul Bancii Nationale, in cadrul conferintei EU-COFILE organizate de BNR, ARB si Alpha Bank..

Rata riscului de credit aferenta sistemului bancar autohton a crescut la 14,19% la 30 septembrie 2009, fata de 5,28% cat era in septembrie 2008. Valoarea provizioanelor constituite de banci a ajuns la aproape 13 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie din acest an.

“Se observa tendinta de restructurare a creditelor pe care a inceput-o sistemul bancar, insa ea nu este la fel de accentuata la fel cum ma asteptam. Unitatile bancilor au inceput sa scada, personalul s-a redus. Convingerea mea este ca in 2010 tendinta de restructurare va fi mult mai accentuata decat in 2009”, sustine seful directiei de supraveghere din banca centrala.

Nicolae Cinteza a mai adaugat ca perioada care urmeaza o sa fie una destul de grea pentru banci si acesta este si motivul pentru care bancherii solicita implementarea standardelor internationale de contabilitate. Aceste standarde le-ar permite bancilor sa deduca valoarea colateralui din credit atunci cand se ajunge la constituirea de provizioane.