Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara acestui an deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8% care urmare a unui client mare care se declarase in stare de insolventa, a explicat Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul BNR.

O banca mica de pe piata locala a ajuns in primavara acestui an cu solvabilitatea la 6,7%, sub pragul minim de 8% impus de Banca Nationala, dupa ce a fost obligata sa constituie provizioane mari din cauza ca un client mare al sau a intrat in insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Insa, orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", a declarat Nicolae Cinteza (foto), in cadrul seminarului EU-COFILE realizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.

Seful directiei de supraveghere mai sustine ca perceptia de risc determinata de practica tot mai raspandita in randul firmelor de intrare in insolventa a determinat bancile sa sisteze creditarea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
SCENARIU. Atat pierd bancile daca isi convertesc creditele in franci