Piata recuperarii de creante este probabil una din putinele piete care nu duce lipsa de cerere pentru serviciile oferite pe timp de criza, mai ales pe fondul cresterii restantelor la credite si al inrautatirii comportamentului de plata al romanilor.
Totusi, rata de succes in cadrul procesului de recuperare a debitelor a scazut considerabil in 2009, presupunand mai mult efort din partea colectorilor pentru a atinge nivelul din 2008, potrivit jucatorilor de pe piata.

„Exista cerere de la clienti pentru recuperarea creantelor, insa este foarte greu sa mentinem rata de succes in procesul de recuperare creante si mai ales la nivelul la care se situa anul trecut”, a declarat Bogdan Rosu (foto), director de vanzari si marketing in cadrul EOS KSI Romania, companie de recuperare creante cu o cota de piata de 40% pe piata romaneasca a recuperarii debitelor.

El a explicat ca, daca anul trecut se putea vorbi de o rata de succes intre 40% si 60% in cazurile de pe segmentul comercial (B2B), foarte rapid, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii, in 2009 acestea se ating mult mai greu, mult mai tarziu si cu mult mai mult efort.

In medie, rata de succes, spune reprezentantul EOS KSI, a scazut cu 10-12 procente in 2009 atat pe segmentul retail, cat si pe cel corporate. Pe sectorul retail (B2C) rata de succes era anul trecut de circa 60-70%.

Citeste aici despre situatia restantelor la credite.

„Pe segmentul retail (B2C) cresterea somajului a avut un impact direct, in sensul ca a condus spre intarzieri in recuperarea creantelor, dar si la o plata medie mult mai mica decat anul trecut si atunci devine cheie momentul in care se preiau creantele de catre o companie specializata in recuperarea debitelor. Cu cat un client doreste ca rata de succes sa fie mai mare, cu atat trebuie sa ne spuna mai devreme de creantele pe care vrea sa le recupereze compania specializata in acest serviciu”, a mai spus Rosu.

El a mai spus ca volumul de creante gestionate a crescut anul acesta cu 50-60% comparativ cu anul trecut. In acelasi timp, numarul firmelor intrate in insolventa si care au trecut prin procesul de colectare, care nu a mai fost astfel finalizat a crescut de doua ori anul acesta comprativ cu 2008, potrivit celor spuse de Rosu.

In primele 9 luni ale anului au fost inregistrate 15.300 de insolvente in Romania si este asteptat ca numarul lor sa depaseasca 20.000 in 2009.

La nivelul Centralei Riscurilor Bancare, in 2009, s-au inregistrat incidente de plata, in total, de peste 4 miliarde de lei.

„Este foarte clar ca romanii sunt marcati de criza, multi dintre ei sunt afectati de cresterea somajului, de unde rezulta clar imposibilitatea de plata, dar exista si romani care pun bani deoparte in eventualitatea in care ar fi loviti de criza, pentru a avea posibilitatea sa-si asigure mijloacele de subzistenta. S-a schimbat destul de mult comportamentul lor din acest punct de vedere si, ca urmare, si rata de succes in cadrul procesului de recuperare creante s-a modificat, scazand foarte mult in 2009, comparativ cu 2008”, a declarat Isabela Iacob, managing director Kruk International, pentru Wall-Street.

Oficialul Kruk International, companie ce detine o cota de piata de 21% pe segmentul de retail, a explicat ca in 2008 rata de succes era in medie de 20-25% pe segmentul persoanelor fizice si de 50-55% pe cel al persoanelor juridice.

In 2009 aceasta a ajuns pe segmentul persoanelor fizice la 10-15% si la 30-35% rata de succes sau chiar mai mica pe sectorul persoanelor juridice. In functie de numarul de zile de intarziere (cu cat debitul este predat mai devreme recuperatorilor, cu atat mai mult cresc sansele de recuperare a creantelor - n.r.), compania poate avea si rezultate mai bune - 85-90% rata de recuperare, a tinut sa specifice Iacob.

„Ca urmare a faptului ca bancile nu au mai acordat credite, exista un trend de impingere a numarului de zile catre colectarea pe termen lung de peste 90-120 de zile, creantele colectate repede fiind generate de creditele noi acordate, insa cum creditarea a scazut puternic anul acesta, pe piata am observat acest trend”, a declarat Iacob.

Rosu estimeaza la randul sau ca numarul debitelor vor creste si in 2010 pe segmentul de retail, iar pe segmentul comercial o accentuare s-a observat anul acesta. Recuperatorii de creante asteapta pentru anul viitor si o crestere semnificativa a numarului de recuperare in instanta, insa situatia nu este de dorit pentru ca predictibilitatea nivelului de recuperare, a ratei de succes, este foarte scazuta.

In cazul EOS KSI Romania, la nivelul lui 2009, a avut loc o dublare a cazurilor ajunse in instanta pana la 20.000 comparativ cu 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri