Dezvoltarea inegala a diviziunilor administrative si chiar a regiunilor istorice ale Romaniei este o realitate. Putem insa vorbi de pungi de saracie concomitent cu anumite oaze de prosperitate in Romania anului 2005? Cifrele seci, prezentate de BNR, in materialul cu privire la comportamentul financiar al populatiei pe luna octombrie, par sa indreptateasca o asfel de opinie.

Ardelenii deschid topul celor mai economi romani

Daca pornim de la premisa ca un grad de economisire foarte scazut indica starea precara de trai a populatiei din acea zona, atunci putem realiza un top al celor mai economi si mai prosperi romani. Astfel, dupa disponibilitatile la vedere, in lei, clujenii s-ar situa pe primul loc. Ei au in conturi 411.283, 54 mii de lei noi. Imediat dupa acestia s-ar situa locuitorii din Timis, Constanta, Brasov si Arges. Trebuie retinut ca cei care incheie plutonul fruntas, argesenii, au in conturi la vedere 253.065,86 mii de lei noi. La polul opus, al celor care nu au mai nimic in conturi, se afla locuitorii din Giurgiu. Acestia economisesc de aproximativ 14 ori mai putin decat conationalii lor de la Cluj. Discrepanta se explica firesc si prin densitatea diferita a populatiei, insa acest singur argument nu este suficient pentru a face inteles decalajul. In continure in subsolul clasamentului se mai afla Mehedinti, Salaj, Botosani si Caras Severin. Bucurestenii, desi reprezinta aproximativ doar 10% din populatia Romaniei, au in conturi aproape 50% din totalul de disponibil la vedere in lei. Cifric, acest lucru se exprima astfel: dintr-un total de disponibil la vedere in lei la nivel national de 11.775.882, 91 mii de lei noi, in Bucuresti se gasesc 6 548 999,11 mii lei noi.


Si in domeniul depozitelor la termen in lei lucrurile stau similar. Locul Clujului este luat insa de Constanta, ai carei locuitori au depozite in lei de 1.121.667,43 mii de lei noi. Un neasteptat loc in top este ocupat de cei din Mures care tin in banci 725.468,49 mii lei noi. Un nivel al depozitarii foarte scazut se inregistreaza in judete precum Botosani, Covasna, Caras Severin, Salaj, Mehedinti. Giurgiu ar incheia un clasament ipotetic al judetelor cu cele mai mici depozite in lei, cu doar 109.180,37 mii de lei noi.
Am scos insa, voit, din aceasta clasificare ponderea pe care o detine Bucurestiul. Datele arata ca in Capitala se gasesc depozite in lei in valoare de 12.163.815,22 mii de lei noi, dintr-un total de 27.631.471,87 mii de lei noi, la nivel national. Un argument care ar explica acest decalaj este dat de rezultatele ultimei cercetari statistice a BNR cu privire la investitiile straine directe in Romania. Astfel, dintr-un total al investitiilor de 10.159 milioane de euro, catre Bucuresti au fost canalizate 5.471 milioane de euro. Suma reprezinta 53,9% din toti banii investiti de firmele straine in Romania.

Urmatoarea zona spre care s-au indreptat investitiile din afara, aproximativ 11%, a fost sud-estul tarii. In linia acestei argumentatii, Constanta nu conduce intamplator topul celor care economisesc. Investitiile straine directe genereaza aici, la fel ca si in Capitala, o crestere a nivelului de trai si, implicit, a gradului de economisire.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri