Sansele BNR de a-si atinge tinta de inflatie la finalul acestui an - al carei interval este cuprins intre 2,5%si 4,5% - au scazut puternic dupa ce datele privind rata inflatiei in noiembrie, de 4,65%, indica o crestere peste asteptari a preturilor, sustin analistii chestionati de NewsIn.
"Conform calculelor noastre, inflatia lunara ar trebui sa fie de 0,1% in decembrie, pentru ca banca centrala sa se incadreze in intervalul tintit al inflatiei. Sanse nu prea mai sunt, asteptandu-ne la o crestere a preturilor la bunurile alimentare", sustine seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Ea se asteapta la o inflatie de 4,7% la finalul acestui an, mentionand ca o posibila apreciere a leului nu ar putea influenta semnificativ agentii economici, atat timp cat nu exista siguranta unei intariri sustenabile a monedei nationale.

Si economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimeaza o inflatie anuala peste intervalul tintit al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in conditiile in care se asteapta in continuare la cresterea pretului la tutun, dar si a preturilor volatile.

"Sansele sunt foarte mici daca ne uitam la datele pe luna noiembrie si probabil ca inflatia va urca in decembrie la 4,8% in aceste conditii", a spus Chidesciuc.

In acelasi timp, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera cu evolutia cursului de schimb "va avea un cuvant greu de spus" in evolutia preturilor din decembrie, dar si pretul tutunului va influenta datele privind inflatia.

"Daca tutunul, care are o pondere foarte mare in cosul de consum, nu s-ar fi scumpit, atunci BNR nu ar fi avut probleme in atingerea inflatiei, situatie care e pe muchie de cutit acum", a mentionat Anghel. El a adaugat ca BCR isi mentine prognoza de inflatie la finalul acestui an, de 4,4%-4,6%.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele publicate de Statistica.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a unsprezecea luna a anului la oua (7,46%), tutun si tigari (5,48%), fructe proaspete (2,34%) si alte legume si conserve de legume (1,96%). Combustibilii s-au scumpit in noiembrie cu 1,66%.

BNR are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri