ING si-a revizuit in scadere estimarile privind evolutia leului anul viitor si estimeaza un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, in opinia analistilor aprecierea monedei nationale urmand sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului, scrie NewsIN.
"Am imbunatatit estimarile pentru leu, dar estimam o tendinta similara a cursului de schimb. Probabilitatea unui leu mai depreciat in primul trimestru din 2010 apare din riscurile politice, dar si pentru ca banca centrala nu este pregatita sa apere leul cu riscul de a vedea din nou ca ratele dobanzilor de pe piata interbancara depasesc 100%", se arata in raport.

Estimarile analistilor ING prezinta cursul de schimb la 4,35 lei/euro peste o luna, in timp ce in apropierea sfarsitului primului trimestru din 2010, leul va ajunge la 4,45 unitati/euro, conform aceleiasi prognoze.

Alegerile anticipate reprezinta cel mai mare risc pe termen scurt, in opinia analistilor ING, "dar discutiile din ultimele zile sugereaza ca probabilitatea unui astfel de scenario a scazut", se mai arata in raport.

In schimb, principalul motiv al revizuirii prognozei este "ceea ce pare un control ferm al bancii centrale" asupra cursului de schimb, sustin analistii ING.

"Aceasta situatie ar putea continua, dar alegerile anticipate si alte intarzieri ale transelor FMI s-ar putea dovedi prea scumpe, pentru a li se opune (BNR, n.r.)", se mentioneaza in raport.

Pe de alta parte, analistii ING se asteapta, conform scenariului de baza, ca urmatoarea transa din imprumutul extern al Romaniei de la Fondul Monetar International (FMI) sa ajunga in martie 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Michael Schmidt: In anii 90 nu exista niciun fel de predictibilitate