15 Decembrie 2009

Predare de stafeta la conducerea BRD



BRD, a doua banca ca marime din bankingul local, si-a prezentat ieri viitorul director general si presedinte al Consiliului de Administratie, pe francezul Guy Poupet, in varsta de 57 de ani, ce va prelua cele doua functii de la 1 ianuarie 2010, dupa ce se va incheia mandatul lui Patrick Gelin. Guy Poupet are o experienta in cadrul grupului bancar Societe-Generale de aproape 35 de ani.

Ultimele declaratii ale "sefului BRD" Patrick Gelin

Ultimele declaratii ale lui Patrick Gelin (foto), in calitate de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al BRD - Groupe Société Générale, precum si primele afirmatii ale lui Guy Poupet, francezul care va prelua cele doua functii de la 1 ianuarie 2010, au subliniat ca, in ciuda contextului economic dificil, BRD este o banca performanta ce isi va pastra pozitia in piata.

Patrick Gelin, 64 de ani, bancherul care a contribuit cel mai mult la evolutia BRD din ultimii ani, se va retrage din activitatea finalul acestui an din motive personale. Gelin detinea din 2001 postul de director general al BRD, iar din 2004 a cumulat si postul de presedinte al Consiliului de Administratie.

"Sosirea mea nu va produce schimbari mari, ci voi continua munca inceputa. Sper ca in acest fel sa continuam sa fim una dintre bancile lider de pe piata", a declarat Poupet.

Cum arata expunerea Soci?t? G?n?rale pe Romania?

Expunerea pe Romania a grupului Société Générale, banca-mama a BRD, este de circa 3,5 miliarde euro, nivel care a fost stabilit la 31 martie 2009 si care indica valoarea liniilor de finantare obtinute de BRD de la banca mama, a precizat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, adaugand ca gradul de utilizare a acestei finantari este redus.

De asemenea, expunerea pe Romania a Société Générale a scazut cu aproximativ 10% comparativ cu nivelul reper din martie 2009 si este "greu de crezut" ca va reveni la valoarea prevazuta in urmatoarele trei sau sase luni, a declarat, pentru NewsIn, Claudiu Cercel.

"Este destul de greu de crezut ca nivelul total al expunerii va putea reveni la final de decembrie 2009 la valoarea din martie. Ramane de vazut ce se va intampla pana in martie 2010", a afirmat Cercel.

Totodata, Claudiu Cercel a precizat ca expunerea grupului bancar fata de statul roman - prin titluri de stat - este de peste 1 miliard euro.

"Nivelul de lichiditate din piata este mare in momentul actual, dar oportunitatile sunt reduse. Am vrea sa revenim la business-ul comercial, dar creditarea este incetinita. Creditul se va relansa atunci cand agentii economici isi vor recapata increderea in economie, iar populatia va avea siguranta ca nu isi pierde locul de munca. Nu cred ca vom asista in 2010 la revenirea creditului, trebuie sa fim foarte optimisti ca sa speram la asta", a declarat directorul general adjunct al BRD.

Bilantul BRD: profit de 156 mil. euro dupa primele 9 luni din 2009

BRD, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar din 2008, raportat in standarde romanesti de contabilitate.

Astfel, costul net al riscului a crescut la 673 milioane lei (159 milioane euro), de la 226 milioane lei (62 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut.

Activele bancii ajunsesera la 47,9 miliarde lei (11,4 miliarde euro) la 30 septembrie 2009, in crestere cu 7,6% fata de activele de la 30 septembrie 2008, cand se situau la 44,5 miliarde lei, dar in scadere cu 2,7% fata de finalul lui 2008.

Creditele acordate de BRD Societe Generale au ajuns la 33 miliarde lei, volum cu 8% mai mare decat cel inregistrat la 30 septembrie 2008, din care 15,8 miliarde lei erau imprumuturi acordate persoanelor fizice, in crestere cu 4% in perioada mentionata. Creditele acordate companiilor au crescut cu 12% in ultimul an, pana la 17,2 miliarde lei, mai arata comunicatul.

BRD – Groupe Société Générale avea, la sfarsitul lunii septembrie 2009, 2,6 milioane de clienti activi. Banca are 2,2 milioane de carduri active si opereaza o retea de peste 1.450 bancomate (ATM) si 20.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).


Citeste si