"Nivelul de lichiditate din piata este mare in momentul actual, dar oportunitatile sunt reduse. Am vrea sa revenim la business-ul comercial, dar creditarea este incetinita. Creditul se va relansa atunci inca agentii economici isi vor recapata increderea in economie, iar populatia va avea siguranta ca nu isi pierde locul de munca. Nu cred ca vom asista in 2010 la revenirea creditului. Suntem prea optimisti daca speram ca se va intampla asta", a declarat Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD.

Creditul acordat bancilor comerciale catre populatie si companii a crescut in octombrie cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, insa doar in termeni nominali, caci in realitate avansul a fost de doar 0,7%. Mai mult, analizand structura creditului in functie de moneda in care este acordat se observa ca, in termeni reali, s-a inregistrat o diminuare a acestuia.

Creditul neguvernamental a ajuns la 201,214 miliarde lei la sfarsitul lunii octombrie, de la 198,914 miliarde lei, cat era la finalul lunii septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

In sens opus, o estimare foarte optimista a venit din partea Alpha Bank, potrivit careia avansul anual al creditului privat din Romania va ajunge la 6% la finalul anului 2010, dupa ce la sfarsitul anului curent se va inregistra o contractie a acestuia de 2%.