Noul proiect al ôlegii asigurarilor voluntare de sanatateö exclude din start posibilitatea ca un individ care apeleaza la asigurarile private de sanatate sa-si poata face o asigurare de tip substitutiv (care inlocuieste practic pachetul de baza acordat gratuit de stat), tip de asigurare permis de prima varianta a legii. Asiguratorii spun totusi ca era fireasca aceasta decizie, cel putin intr-o prima faza. si asta, deoarece acceptarea asigurarilor substitutive ar fi generat falimentarea sistemului asigurarilor de sanatate de stat. Vestea buna totusi este data chiar de ambiguitatea legii.

Chiar daca asigurarea substitutiva nu este definita in lege, textul contine referiri la posibilitatea ca o societate de asigurari sa acopere prin polita de sanatate si serviciile medicale din pachetul de baza, fapt ce practic permite incheierea unei polite substitutive, dar nu exclude plata CAS-ului catre bugetul de stat, asa cum se putea intelege din vechea lege a asigurarilor private de sanatate. Era firesc, totusi, ca aceasta ambiguitate sa existe, cu atat mai mult cu cat contributia la asigurarile de sanatate ramane in continuare obligatorie integral, chiar daca individul detine o polita de asigurare privata de sanatate. Atat timp cat nu exista un pachet de servicii sanitare de baza clar definit (statul asigura practic toate serviciile medicale, dar in limita bugetului) si nici o standardizare financiara a serviciilor medicale, asiguratorii nu lanseaza foarte multe tipuri de polite in sistem privat. Dupa cum declara Cristian Constantinescu, director general Allianz tiriac, intr-o prima faza se vor dezvolta asigurarile emise in favoarea angajatorilor pentru proprii lor angajati.

Aceste tipuri de asigurari se realizeaza prin parteneriate incheiate intre societatile de asigurari si furnizorii de servicii medicale agreati de acestia. Costurile unei astfel de polite variaza intre 10 si 50 de euro pe luna, in functie de societatea de asigurari contractanta. Avantajul acestor polite de sanatate este dat de deductibilitatea fiscala de 200 de euro anual pe angajat, de care beneficiaza angajatorul. In plus, sistemul de polite private de sanatate este o metoda de fidelizare a angajtilor.

Hibele sistemului de asigurari de sanatate

Ľ Reforma sistemului de sanatate nu a fost realizata
Ľ Sistemul trebuie restructurat, iar succesul reformei va fi asigurat doar daca va fi sustinut fiscal de catre stat
Ľ Pachetul de servicii medicale de baza asigurat de stat nu este clar definit. Potrivit pachetului de baza, aproape toate serviciile medicale sunt asigurate de catre stat gratuit, dar in limita bugetului existent (n.r.-care, de obicei, se epuizeaza in data de 10 a fiecarei luni)
Ľ Serviciile medicale nu au stabilit un pret maximal si nici nu exista o standardizare financiara pe tipuri de servicii sau analize medicale.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri