Noul proiect al legii asigurarilor voluntare de sanatate exclude din start posibilitatea ca un individ care apeleaza la asigurarile private de sanatate sa-si poata face o asigurare de tip substitutiv (care inlocuieste practic pachetul de baza acordat gratuit de stat), tip de asigurare permis de prima varianta a legii. Asiguratorii spun totusi ca era fireasca aceasta decizie, cel putin intr-o prima faza. si asta, deoarece acceptarea asigurarilor substitutive ar fi generat falimentarea sistemului asigurarilor de sanatate de stat. Vestea buna totusi este data chiar de ambiguitatea legii.

Chiar daca asigurarea substitutiva nu este definita in lege, textul contine referiri la posibilitatea ca o societate de asigurari sa acopere prin polita de sanatate si serviciile medicale din pachetul de baza, fapt ce practic permite incheierea unei polite substitutive, dar nu exclude plata CAS-ului catre bugetul de stat, asa cum se putea intelege din vechea lege a asigurarilor private de sanatate. Era firesc, totusi, ca aceasta ambiguitate sa existe, cu atat mai mult cu cat contributia la asigurarile de sanatate ramane in continuare obligatorie integral, chiar daca individul detine o polita de asigurare privata de sanatate. Atat timp cat nu exista un pachet de servicii sanitare de baza clar definit (statul asigura practic toate serviciile medicale, dar in limita bugetului) si nici o standardizare financiara a serviciilor medicale, asiguratorii nu lanseaza foarte multe tipuri de polite in sistem privat. Dupa cum declara Cristian Constantinescu, director general Allianz tiriac, intr-o prima faza se vor dezvolta asigurarile emise in favoarea angajatorilor pentru proprii lor angajati.

Aceste tipuri de asigurari se realizeaza prin parteneriate incheiate intre societatile de asigurari si furnizorii de servicii medicale agreati de acestia. Costurile unei astfel de polite variaza intre 10 si 50 de euro pe luna, in functie de societatea de asigurari contractanta. Avantajul acestor polite de sanatate este dat de deductibilitatea fiscala de 200 de euro anual pe angajat, de care beneficiaza angajatorul. In plus, sistemul de polite private de sanatate este o metoda de fidelizare a angajtilor.

Hibele sistemului de asigurari de sanatate

Reforma sistemului de sanatate nu a fost realizata
Sistemul trebuie restructurat, iar succesul reformei va fi asigurat doar daca va fi sustinut fiscal de catre stat
Pachetul de servicii medicale de baza asigurat de stat nu este clar definit. Potrivit pachetului de baza, aproape toate serviciile medicale sunt asigurate de catre stat gratuit, dar in limita bugetului existent (n.r.-care, de obicei, se epuizeaza in data de 10 a fiecarei luni)
Serviciile medicale nu au stabilit un pret maximal si nici nu exista o standardizare financiara pe tipuri de servicii sau analize medicale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri