Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) estimeaza in continuare ca va incheia anul acesta pe profit, cu toate ca au fost alocate cheltuieli de peste un milion de euro in vederea fuziunii cu HVB Banca pentru Locuinte, a declarat Andrei Stamatian, presedintele institutiei financiare.
"Anul acesta este primul an pe care il vom incheia cu profit, acest lucru fiind foarte important dat fiind ca am luat in calcul si cheltuielile cu fuziunea", a spus Andrei Stamatian (foto), adaugand insa ca o suma exacta nu poate fi estimata.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat un castig net de 4,5 milioane lei in semestrul I din 2009, primul in care banca a inregistrat profit de la infiintare.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a majorat capitalul social de la 96 la 131 milioane de lei, volumul activelor estimate pentru sfarsitul acestui an situandu-se la 337,5 milioane de lei, in urma fuziunii.

Fuziunea legala a fost finalizata, aceasta fiind inregistrata la Registrul Comertului la 1 decembrie 2009 si aprobata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In schimb, fuziunea operationala ar urma sa se incheie in primul trimestru al anului viitor si ar trebui sa mai cuprinda in special cheltuieli cu sistemul informatic a mai precizat Aurelia Cionga, vicepresedintele RBL.

Ea a adaugat ca banca a fost profitabila luna de luna in acest an. Banca a incheiat 30.000-35.000 de contracte noi anula cesta, suma media contractata fiind de circa 20.000 de lei, ceea ce ridica suma totala a contractelor de economisire-creditare la aproximativ 700 milioane de lei.

„Numarul total de contracte active la finalul lui 2009 ar urma sa se situeze la aproximativ 135.000, iar suma total contractata in baza acestora la circa 2,7 miliarde de lei. Din aceste contracte de economisire-creditare, circa 2.500 au intrat in stadiul de creditare, valoarea lor fiind de aproximativ 50 milioane de lei”, a detaliat Cioanga.

Numarul de clienti pe care il are in prezent RBL, de circa 135.000, ii cuprinde si pe cei 20.000 de clienti preluati de la HVB Banca pentru Locuinte. La finalul lui 2008, RBL avea in jur de 100.000 de clienti, iar in 2009 a reziliat 6.000-7.000 contracte, adica sub 5% din portofoliu.

Oficialii RBL au mai explicat ca banca a constiuit provizioane de 0,5% din portofoliul de credite, valoarea fiind corelata cu cea a altor banci de acelasi tip din regiune.

Odata cu adoptarea euro de catre Romania, banca va converti creditele din lei in euro si va incerca sa mentina diferentiarul de dobanda de 3 puncte procentuale dintre dobanda acordata de banca la sumele economisite si cea perceputa la sumele imprumutate de clienti, a mentionat Stamatian.

Presedintele bancii a spus ca se asteapta ca anul viitor numarul de contracte noi sa inregistreze o crestere de circa 40%, cea a profitului urmand sa aiba, o evolutie comparativa ca nivelcu cel din 2009.

Conducerea RBL considera ca piata romaneasca are un potential mare pe segmentul de economisire-creditare, in conditiile in care mai putin de 1% din populatia Romaniei a incheiat un astfel de contract, spre deosebire de Cehia, unde 54% din populatie a intrat pe aceasta piata. La aceasta data,c el mai important competitor al RBL ste BCR Banca pentru Locuinte.

"Anul 2009 este primul an in care concurenta noastra are un an integral de operare pe banca romaneasca, ceea ce ne bucura pentru ca resursele noastre sunt completate de resursele comeptitorilor in promovarea produsului de economisire-creditare, care are un potential enorm de extindere pe piata locala daca ne gandim ca in Romania gradul de penetrare al acestuia este sub 1%", a mai spus Stamatian.

Marius Solescu, vicepresedintele bancii a adaugat la randul sau ca banca intentioneaza sa faca produsul cat mai cunoscut adresandu-se unor categorii specifice de clienti cum sunt parintii, clientii care au deja credite in derulare (au o relatie constanta si solida cu banca) si familiile cu cel putin 2 copii care au posibilitati materiale importante.

HVB Banca pentru Locuinte a fost preluata in iulie 2008 de Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwabish Hall Germania si Raiffeisen Bausparkasse Austria, cei trei fiind actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, pe care au fondat-o in 2004.

RBL ofera produse de economisire-creditare, adresate imbunatatirii situatiei locative, bazate pe combinarea unei etape de economisire cu una de creditare.

Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la depunerile anuale o prima de stat de 25% pe an, de pana la 250 euro anual, si dobanda de 3% oferita de banca. RBL are in portofoliu trei tipuri de credite: creditul Locativ, creditul Intermediar si cel Anticipat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri