Numarul conturilor goale de pe pilonul II al pensiilor private obligatorii se afla pe un trend descendent, adica 7,35% din totalul de 4,52 mil. de conturi, scaderea fiind treptata de la primele contributii de la startul sistemului in mai 2008, cand numarul acestora avea o pondere de 32,1%.
„Pastrand tendinta inregistrata in 2008, dar si in 2009, numarul conturilor goale in Pilonul II a continuat sa scada, reprezentand in luna noiembrie a anului in curs 7,35% din total”, se mentioneaza in buletinul lunar al Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La sfarsitul primului semestru din 2009 numarul conturilor ramase goale, adica fara nicio contributie de la start, se situa deja pe un trend descendent scazand de la 500.000 la 417.000 ( de la 11% la 8,7%).

Conturile goale de la inceputul sistemului provin din validarile efectuate de CNPAS in 2007 ale unor conturi ale participantilor care acum nu mai sunt in Romania, ci cel mai probabil profeseaza in afara granitelor tari.

Contributiile virate in luna noiembrie a acestuia an au fost de 107 mil. de lei (25 mil. euro), respectiv o contributie medie pe participant pentru care s-au virat contributii in luna respectiva (luna de referinta septembrie 2009 - 3,4 milioane persoane) de 31,49 lei pentru fiecare participant, inregistrand, din ianuarie ac., fluctuatii in jurul valorii de 32 de lei per participant. Fluctuatia este determinata de cresterea si/sau scaderea veniturilor raportate de participanti, potrivit datelor arbitrului pietei de profil.

Astfel, in noiembrie 2009, din cele aproximativ 360 mii persoane pentru care nu au fost efectuate virari de contributii din mai 2008, 72% aveau varsta de pana in 35 ani si 28% varsta de peste 35 ani, in timp ce structura pe gen a fost de 53% barbati si 47% femei , potrivit aceluiasi buletin.

Din punctul de vedere al repartizarii pe fonduri, in luna noiembrie ponderea cea mai mare a conturilor goale a fost detinuta de ING – 26% si AZT Viitorul Tau – 25%, urmate de Fondul Aripi administrat de Generali Pensii – 11%, Pensia Viva, fond amdinsitrat de Aviva Pensii –10% si Eureko – 9%, cele 5 fonduri reprezentand 81% din total. Celelalte 7 fonduri de pensii au cumulat 19% din total.

„Ponderea fondului de pensii in total conturi goale pastreaza o proportie asemanatoare cu ponderea fondului in total participanti, cu exceptia ING. In cazul acestui fond, se constata o pondere semnificativ mai mica in total conturi goale”, se precizeaza in buletinul CSSPP.

Pilonul II a atins un nivel total al activelor nete de 2,25 miliarde lei (526,8 mil. euro) la sfarsitul lui noiembrie, ceea ce reprezinta o crestere cu 6,4% fata de luna anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri