Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie.

"Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.

Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor, potrivit NewsIn.

Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 5 ianuarie.

"In scenariul nostru de baza, ne asteptam ca BNR sa mentina neschimbata rata de politica monetara in cadrul reuniunii de la inceputul lui ianuarie 2010. Cel mai probabil, presiunea asupra inflatiei provenind de la accize si incertitudinea politica vor fi factorii cheie pentru mentinerea dobanzii", au explicat analistii Raiffeisen.

Acestia nu exclud, insa, ca sansele unei diminuari a ratei de politica monetara sa creasca in contextul in care situatia politica s-ar normaliza rapid, iar un guvern ar fi stabilit repede.

In noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8%.