Analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca nu exista vreun motiv pentru ca leul sa continue sa se deprecieze, iar odata cu stabilizarea situatiei politice ar putea sa se intareasca, astfel incat in decembrie 2010 un euro sa fie tranzactionat cu 4,15 lei, potrivit unui raport al bancii.
Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie.

"Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.

Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor, potrivit NewsIn.

Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 5 ianuarie.

"In scenariul nostru de baza, ne asteptam ca BNR sa mentina neschimbata rata de politica monetara in cadrul reuniunii de la inceputul lui ianuarie 2010. Cel mai probabil, presiunea asupra inflatiei provenind de la accize si incertitudinea politica vor fi factorii cheie pentru mentinerea dobanzii", au explicat analistii Raiffeisen.

Acestia nu exclud, insa, ca sansele unei diminuari a ratei de politica monetara sa creasca in contextul in care situatia politica s-ar normaliza rapid, iar un guvern ar fi stabilit repede.

In noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri