Marti, BNR afisase un curs de referinta de 4,2513 lei/euro, nivel maxim al ultimelor doua saptamani.

"Imbunatatirea sentimentului fata de CEE si stirile usor pozitive dinspre FMI au ajutat leul sa se intareasca fata de euro. FMI a spus ca nu exclude acordarea in devans a celei de a patra transe si ca va grabi cat de mult se poate acordarea transelor dupa aprobarea bugetului pe 2010 in Parlament", apreciaza analistii de la ING.

"Perechea (leu/euro) este acum in jurul 4,2450 si ar putea ramane stabila astazi, poate cu o usoara tendinta de intarire pe finalul zilei", se mai arata in raport, care mentioneaza ca marti BNR a intervenit din nou in piata valutara, dupa cateva zile de absenta, potrivit NewsIn.

Leul s-a intarit miercuri in piata valutara de la 4,245 la 4,2390 lei/euro, in jurul orei 13:30.

In regiune, tendinta a fost de apreciere a monedelor nationale in fata euro: zlotul s-a intarit de la 4,206 la 4,182 unitati/euro, in timp ce forintul a castigat teren de la 277,6 la 276,3 forinti/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat de BNR a coborat miercuri tot cu circa jumatate de ban (0,2%), pana la 2,9180 lei/dolar, de la nivelul de lmarti, de 2,9238 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a reintrat pe o panta de usoara depreciere, cedand teren de la 1,451 la 1,457 dolari/euro, in jurul orei 13:30, ora Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,91% pe an, in crestere usoara fata de cel din sedinta anterioara, de 10,85% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 11,41% pe an, de la nivelul de marti, de 11,35% pe an.

In piata monetara, dobanzile overnight se mentin semnificativ peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 8%. "In aceasta dimineata, ratele de dobanda pe termen scurt au scazut, insa au revenit pe crestere dupa ce BNR a anuntat ca nu va organiza o operatiune
repo. Cererea de lei din partea jucatorilor straini pare sa persiste", spun analistii de la ING.