Cursul de referinta afisat de BNR a urcat cu aproape un ban (0,15%), pana la 4,2119 lei/euro, leul depreciindu-se pe o piata apatica, lipsita de interesul investitorilor, ce au facut tranzactii reduse, tendinta de evolutie a monedelor tarilor emergente din regiune fiind, insa, diferita.
Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de schimb de 4,2057 lei/euro, un nivel atat de scazut nemaifiind atins din 30 septembrie, cand BNR anuntase un curs de 4,1981 lei/euro, relateaza NewsIn.

Moneda europeana se vindea in debutul sedintei de luni cu 4,21 lei si, dupa ce cursul de schimb a incercat sa sparga acest prag, leul a inceput sa piarda teren, depreciindu-se usor pana la 4,2150 unitati/euro. La 13:40, bancile cumparau un euro cu 4,2079 lei si il vindeau cu 4,2177 lei.

"Cursul de schimb a testat nivelul de 4,21 lei/euro la inceputul sedintei, insa nu a reusit sa treaca de el. Piata este destul de linistita, fara tranzactii ridicate", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 4,20 la 4,18 unitati/euro, iar moneda ungureasca a castigat teren de la 277,30 la 275,15 forinti/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta afisat de BNR a urcat luni cu aproape 2 bani (0,53%), pana la 2,9368 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 2,9214 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat puternic, insa intr-un interval destul de restrans, de 1,4280 - 1,4360 dolari/euro, fara sa urmeze o tendinta clara. La 13:40, euro era cotat la 1,4338 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,18% pe an, in usoara scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 11,31% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 11,68% pe an, de la nivelul de vineri, de 11,81% pe an.

In piata monetara, dobanzile overnight se mentin la niveluri ridicate, 11-12% pe an, semnificativ peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 8%, in conditiile in care nevoia de lichiditati a bancilor a crescut dat fiind ca se apropie sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, ce are loc pe data de 23 a fiecarei luni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri