Cu toate acestea, daca bugetul de stat va fi aprobat de Parlament in ianuarie si daca Romania va primi transele III si IV de la FMI, in valoare de circa 2,3 miliarde euro in a doua jumatate a lunii februarie, randamentele titlurilor de stat ar putea scadea de la finalul celei de-a doua luni si ulterior, se arata in analiza ING.

In opinia ING, vanzarile de valuta ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu scopul de a elimina excesul de lichiditate din piata ce ar fi putut deprecia leul duc la fluctuatii ale dobanzilor si "dauneaza activitatii economice".

"In acelasi timp, complica finantarea deficitului bugetar", se mai arata in raport.

BNR ar putea continua aceeasi strategie, in conditiile in care scopul ultim pare sa fie controlul cursului de schimb, arata analistii ING, "pentru ca, daca BNR decide sa lase un volum ridicat de lichiditate in exces, leul ar putea ajunge sub o presiune imensa de depreciere, ceea ce ar trebui evitat".

ING sustine ca, in aceste conditii, orice suma in valuta pe care o va obtine Ministerul Finantelor Publice (MFP) va fi cel mai probabil vanduta in piata pentru a controla cursul de schimb.

"Daca Romania va primi banii de la FMI, banca centrala ar putea vinde in februarie si martie 2010 circa 1,2 miliarde euro in piata", se arata in raport.

Pe de alta parte, raportul mai arata ca Romania ar putea face cel putin o emisiune de euroobligatiuni pe piata externa in 2010, care ar putea avea loc in trimestrul II. MFP a amanat pentru 2010 emisiunea de eurobonduri, programata initial pentru toamna acestui an.
In decembrie, MFP si-a propus sa ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala. Dupa primele patru sedinte din decembrie, ministerul a atras circa 3,5 miliarde lei la un randament de 10%.

In total, in primele 11 luni, Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de circa cinci ori mai mult decat in 2008.

Pe 4 decembrie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara pentru NewsIn ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB la finalul lunii noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura, de 1,477 miliarde lei, si a virarii contributiei catre bugetul UE, de 275 milioane lei.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti.