Valoarea anuntata initial era de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an, potrivit datelor publicate de banca centrala citate de NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,1 miliarde lei (263 milioane euro).

La sedinta similara din 7 decembrie, MFP a atras 1,297 miliarde lei (307,8 milioane euro), cu 29,7% peste valoarea anuntata, cu un randament mediu anual de 10%.

In decembrie, MFP si-a propus sa ia 4,8 miliarde lei prin titluri de stat, dupa ce in noiembrie a atras de pe piata interna 1,73 miliarde lei prin titluri de stat in moneda nationala. Dupa primele cinci sedinte din decembrie, ministerul a atras peste 4,1 miliarde lei. Ultima sedinta de tranzactionare din acest an va avea loc pe 28 decembrie, cand statul si-a propus sa ia 500 milioane lei cu scadenta la 6 luni.

In total, in primele 11 luni, Finantele au luat din piata aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezinta de circa cinci ori mai mult decat in 2008.

Pe 4 decembrie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB in luna noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura, de 1,477 miliarde lei, si a virarii contributiei catre bugetul UE, de 275 milioane lei.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti.