Societatea cu raspundere limitata EBG Ceps Holding GmbH, care a preluat recent pachetul majoritar de actiuni la BCR, s-a angajat in mod oficial ca va respecta protocolul incheiat la momentul privatizarii intre SIF-uri si Erste.
"A fost semnat un act aditional la acordul pe care l-au avut SIF-urile cu Erste, cu privire la respectarea acelorasi principii, care au fost stabilite cu ocazia privatizarii, de catre subsidiara care a preluat recent pachetul majoritar la BCR", au explicat sursele din actionariatul bancii citate de NewsIn.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende. In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital.

SIF-urile au mai discutat in cadrul unei intalniri care a avut loc vineri la Viena despre o eventuala majorare de capital si despre politica de dividende a bancii , "dar nu s-a decis inca nimic".

"Nu putem vorbi de o suma in ceea ce priveste majorarea de capital pentru ca deocamdata nu exista decat unele date preliminare despre cum va inchide BCR anul. Oricum, banca nu sta rau in ceea ce priveste performanta, dar bineinteles s-au resimtit efectele crizei. Toate bancile vor fi afectate in acest an, dar trebuie sa vedem ce provizioane vor fi constituite", a mai spus sursa citata

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2008, pana la 2,96 miliarde lei, "reflectand pierderi efective asteptate". La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri